Tidligere har ukrainerne meddelt, at de har haft held til at skyde omkring 60 procent af de russiske droner ned. Selvom de iranske droner ikke er af den mest avancerede slags og ikke er så præcise som mange andre, kan de alligevel være en besværlig fjende at nedkæmpe.
Det fortæller Andreas Graae, der er adjunkt ved Forsvarsakademiet, hvor han blandt andet forsker i krigsførelse med droner.
– Dronernes helt store fordel er, at de er billige og kun koster en brøkdel i forhold til missiler, og derfor kan de have en ret stor effekt, særligt når mange bliver brugt samtidig. Med en dronesværm kan de være svære at skyde ned, så nogle af dem alligevel kommer igennem et forsvarssystem, hvor de kan ramme civile mål, siger Andreas Graae.
Sådan kan dronerne skydes ned
Ukrainerne har flere måder at skyde dronerne ned på, siger han. Først og fremmest har de avancerede luftforsvarssystemer, som de blandt andet har modtaget fra Polen, Tyskland og USA. Forsvarssystemer kan ifølge Andreas Graae skelne mellem langsomme droner og hurtigt flyvende missiler. Men et moderne forsvarssystem har også en ulempe.
– At skyde billige droner ned med de systemer svarer lidt til at skyde gråspurve med kanoner. Missilet, der skal skyde dronen ned, er dyrt, og det kan også være svært at ramme alle sammen, hvis der er tale om en sværm, fortæller Andreas Graae.
Desuden kan dronerne også fjernstyres, så de ikke nødvendigvis bare følger en lige linje fra A til B. Det betyder, at de kan flyve uden om områder, hvor fjenden ved, at der er placeret luftforsvarssystemer.
Den anden mulighed, han nævner, er jamming, hvor man elektronisk forstyrrer dronerne, så de ikke kan navigere. Men det har også sine udfordringer, fortæller han.
– Jamming har den sideeffekt, at det også rammer ens egne systemer. Hvis man jammer hele Kyiv, så vil ens eget forsvar og telekommunikation også blive ramt. Man kan vælge at jamme bestemte frekvenser, men man bliver nødt til at gøre det bredt, for ellers skifter fjenden bare frekvens for dronen, siger han.