Seneste Danmarksnyheder

Russisk udenrigsminister tordner mod Vesten, mens Kina og Indien opfordrer til fredsforhandlinger

Kinas udenrigsminister, Wang Yi, opfordrede Rusland og Ukraine til at forhindre, at krisen udvikler sig yderligere.

– Kina støtter alle bestræbelser, der fremmer en fredelig løsning på Ukraine-krisen. Den presserende prioritet er at muliggøre fredsforhandlinger.

– Den fundamentale løsning er at imødekomme alle parters legitime sikkerhedsbekymringer og opbygge en afbalanceret, effektiv og bæredygtig sikkerhedsarkitektur, sagde Wang Yi ifølge The Guardian.

Også Indien undlod at støtte Ruslands invasion af Ukraine. I stedet opfordrede man til dialog og diplomati.

– Mens Ukraine-konflikten fortsætter med at rase, bliver vi ofte spurgt, hvis side vi er på, sagde Indiens udenrigsminister, Subrahmanyam Jaishankar.

– Vores svar er hver gang ligetil og ærligt – Indien er på fredens side og vil forblive der. Vi er på den side, der opfordrer til dialog og diplomati som den eneste udvej.

Lektor: Presset på Rusland stiger

Jakob Tholstrup, der er lektor på Aarhus Universitet, hvor han forsker i russisk indenrigs- og udenrigspolitik, har fulgt med i gårsdagens udmeldinger fra den russiske udenrigsminister, som han mener er henvendt til hjemmepublikummet.

– Lavrov udlægger det som om, at hele verden er imod Rusland, at Vesten hader russere og vil underkue dem.

– Han taler til sit hjemmepublikum, det er der ikke nogen tvivl om. Jeg har læst, hvordan Lavrovs tale bliver udlagt i et par enkelte russiske medier, og de omtaler “russofobien” og gengiver hans svada om EU som en diktaturstat, siger han.

Ifølge Jakob Tholstrup vil ordene fra Kinas udenrigsminister lægge et yderligere pres på Putin. Især når det drejer sig om fredsforhandlinger.

– Med denne tale lægger Kina kraftigt tryk på, at der skal til at ske noget med fredsforhandlinger, når de kalder det en “presserende prioritet”.

– Kina anerkender, at begge parter har nogle sikkerhedshensyn, man skal tage hensyn til, så det er ikke fordi, Kina fuldstændig trækker tæppet væk under Rusland. Men man skruer mere og mere op for presset på Putin, siger Jakob Tholstrup.

I onsdags proklamerede Ruslands præsident, Vladimir Putin, en delvis mobilisering, som betyder, at 300.000 russere nu kan indkaldes til hæren for at kunne kæmpe i Ukraine.

Samtidig har den delvise mobilsering ført til demontrationer og anholdelser i Rusland. Siden onsdag er der blevet anholdt mere end 2.000 personer ifølge den uafhængige overvågningsgruppe OVD-Info.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies