Seneste Danmarksnyheder

Russisk mindretal i Estland vil have deres kampvogn tilbage

‘En meningsløs konfrontation’

Narva er med sine 55.000 indbyggere den tredjestørste by i Estland, og omkring 85 procent af indbyggerne er etniske russere.

Mange plejede at komme forbi mindesmærket et par gange om året for at lægge blomster og mindes de faldne soldater. Blandt andet på den 9. maj, hvor russerne fejrer deres sejr over Nazityskland.

Derudover var det en tradition, at nygifte kom forbi efter vielsen og bandt et farvestrålende bånd om kampvognen. Det gjorde Vitali Ilyin også selv, da han blev gift.

– Alle de mindesmærker har regeringen nu ødelagt, konstaterer han, inden han sammen med familien lægger de medbragte blomster på jorden.

Dmitri Sadeev, som også er taget ud for at mindes kampvognen, er kommet her, lige siden han var barn. Dengang havde familien et sommerhus tæt på, og han cyklede ofte forbi sammen med sin bedstefar.

– Han er død nu, så for mig er det en del af min barndom og mine minder, som er forsvundet, siger han, mens han viser en mindevideo om kampvognen, som han selv har klippet sammen og lagt på Youtube.

Dmitri Sadeev, der både har russisk og estisk statsborgerskab, er da også ærgerlig over, at regeringen i Tallinn har skabt det, som han betegner som ”en meningsløs konfrontation”. Han frygter blandt andet, at det vil skabe fornyet mistro mellem de forskellige befolkningsgrupper.

– Forholdet mellem russerne og esterne er blevet bedre i de seneste 10-20 år, men nu har den estiske regering skabt en konfrontation ud af ingenting. Jeg er imod krigen i Rusland, men jeg støtter heller ikke det, den estiske regering har gjort, siger han.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies