Seneste Danmarksnyheder

Russere demonstrerer mod krigen. Som straf bliver de indkaldt til at kæmpe i den

Da præsident Putins talsmand, Dmitrij Peskov, i dag blev spurgt, om det passer, at man indkalder anholdte demonstranter til hæren, lød svaret: “Det er ikke imod loven”.

Siger farvel til familien i videoer

Siden præsident Putin i går annoncerede, at man begyndte en delvis mobilisering til hæren, har det skabt uro i mange russiske hjem.

– Krigen er med mobiliseringen rykket helt ind i familierne. Folk er frustrerede, nervøse og utrygge. Er det deres fædre, sønner eller brødre, der bliver tvangsudskrevet?, siger Matilde Kimer efter at havde fulgt reaktionerne på sociale medier.

– Hvis du går på hvilket som helst russisk socialt medie, så er det ved at eksplodere med videoer fra små landsbyer, hvor folk siger farvel til deres koner og børn og går ind i de her busser, fortæller hun.

For mange russere er regeringens mobilisering en tydelig optrapning i den konflikt, som de ellers har lært at kende som en “militær specialoperation”.

– Jeg tror, at rigtig mange russere har en følelse af, at ting går rigtigt stærkt lige nu.

– Jeg tror slet ikke, man kan fatte accelerationen af den her krig for mange russere. For mange har krigen været noget abstrakt, som de ikke nødvendigvis har skullet forholde sig til, siger Matilde Kimer.

Der var i går demonstrationer i 38 byer, hvor over 1.300 blev anholdt, oplyser OVD-info.

Ifølge Matilde Kimer er anholdelser og indkaldelsesordrer med til at lægge en dæmper på trangen til at demonstrere.

– Hvis konsekvensen af at protestere mod krigen nu er, at du tager hjem med en indkaldelse, vil det nok for de fleste være en rimelig kold afvaskning.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies