Rusland har suspenderet sin deltagelse i aftalen om eksport af landbrugsprodukter fra ukrainske havne.
Det sker, efter ukrainske styrker ifølge Rusland skulle have foretaget droneangreb på skibe fra Sortehavsflåden i Sevastopol – den største by på det ulovligt russisk-annekterede Krim.
Rusland kalder det en terrorhandling.
– Med terrorhandlingen fra Kiev-regimet med deltagelse af britiske eksperter mod skibene fra Sortehavsflåden og civile fartøjer involveret i at sikre sikkerheden i “kornkorridoren” in mente, suspenderer den russiske side sin deltagelse i implementering af aftaler om eksport af landbrugsprodukter fra ukrainske havne, sagde ministeriet i en erklæring ifølge Reuters.
Aftalen skulle sørge for, at der kom skibe med afgrøder ud fra både Ukraine og Rusland til trods for den igangværende krig mellem de to lande.
Ukraine har ønsket at forlænge aftalen, mens Rusland tidligere har truet med at forlade den.
Matilde Kimer: Man har ledt efter en undskyldning
Ifølge DR’s Rusland- og Ukraine-korrespondent Matilde Kimer vil suspenderingen formentlig betyde et fuldstændigt stop for korneksporten med skibe.
– Det er meget svært at forestille sig, at de her fragtskibe kan færdes i et farvand, hvor Rusland ikke sikrer, at man ikke sejler på miner eller bliver beskudt, hvis man sejler ind i havnene – i for eksempel Odessa, siger hun.
Hun peger samtidig på, at Ukraines økonomi i forvejen er i knæ, og at denne aftalesuspendering kun vil gøre ondt værre.
– Økonomien får simpelthen ikke den førstehjælp, som kornaftalen ellers kunne give, siger Matilde Kimer.
Ifølge hende er Ukraine ikke gearet til at fragte korn med hverken lastbil eller togtransport, og derfor vil landets kunder skulle se sig langt efter råvarene – det gælder blandt andre lande i Afrika.
Selvom Rusland nu har revet kornaftalen med Ukraine over, skal det ikke nødvendigvis ses som et endeligt punktum i den sag, vurderer Matilde Kimer.
– Denne her kornaftale blev jo hyldet som et skridt af en diplomatisk retning, så hvis man skrotter den helt, så har man lukket den port. Det er en lille fod i døren for, at den kan blive genoptaget, siger hun.
‘Det vil kunne ses i priserne’
Selvom aftalen i teorien kan genoptages, så vil aftalebruddet uden tvivl vise sig i priserne, vurderer råvareanalytiker ved rådgivningsvirksomheden Agrocura Anders Mortensen.
– Det er noget, markedet har frygtet og derfor medregnet i priserne, så man vil ikke være lige så overrasket, som man var den 24. februar (dagen, hvor Rusland invaderede Ukraine, red.), men stigninger kan vi ikke se os fri af.
– Forbrugerne mærker allerede de kraftige stigninger, der har været på markedet. Og nu kan vi så se den opbremsning, der har været, for nu vil fødevarepriserne begynde at stige igen, siger Anders Mortensen. Kigger vi på kornprisen alene kan der være tale om betydelige stigninger.
– Jeg vil ikke afvise, at vi ser en stigning på 20-25 procent i kornpriserne, siger han.