Seneste Danmarksnyheder

Rusland sætter enormt meget ind for at lave symbolsk erobring i Sjevjerodonetsk

En lang nedslidning

Ifølge Anders Puck Nielsen er der et asymmetrisk forhold mellem russerne og ukrainerne i kampen om Sjevjerodonetsk.

For på den ene side, så er russerne nødt til at indtage byen for at indfri sine målsætninger, mens ukrainerne kan tillade at trække sig fra kampen om byen.

– Hvis russerne ikke kommer videre og tager den her by, så kan de ikke sige, at de har indfriet de mål, de havde om at smide ukrainerne ud af Donbass, som russerne jo anerkender som to selvstændige lande (Luhansk og Donetsk, red.).

– Putin har investeret sin personlige prestige i det projekt, siger Anders Puck Nielsen.

Sjevjerodonetsk er den sidste ukrainsk kontrollerede plet i Luhansk, der sammen med Donetsk udgør Donbass, men derudover er der ikke noget særligt ved byen, der gør den til genstand for de heftige kampe, vurderer Anders Puck Nielsen.

Det gælder for Ukraine om at gøre det så dyrt som muligt for russerne at indtage byen, påpeger han.

– Russerne sætter enormt meget ind på at indtage byen, og man skal spørge sig selv, om de i virkeligheden tager større tab, end gevinsten er værd. Der er ingen tvivl om, at russerne også tager meget store tab på det, de laver i øjeblikket, siger Anders Puck Nielsen.

Han vurderer, at russerne formentlig lider større tab i kampen om Sjevjerodonetsk, end ukrainerne gør, for sådan er det som udgangspunkt for den angribende part.

Ukrainske soldater er kraftigt til stede i Sjevjerodonetsk og forsvarer byen godt, og derfor bliver det en lang nedslidning for russerne at indtage byen, vurderer Anders Puck Nielsen.

– Det er måske i virkeligheden min vigtigste pointe, at det er en lang nedslidning, de har gang i. Det er godt nok russerne, der lige i øjeblikket er i offensiven, og derfor er det forventeligt, at de erobrer noget terræn.

– Men det virkelig afgørende kommer til at være, hvordan de håndterer nedslidningen over tid, siger han.

Anders Puck Nielsen vurderer, at en langtrukken kamp om Sjevjerodonetsk, der allerede er blevet heftigt beskudt, vil føre til, at der ikke er meget af byen tilbage, når kampene er slut.

– Byen bliver nok fuldstændig smadret, så i bund og grund er der mere tale om en symbolsk erobring af byen på et tidspunkt. Det er ikke så vigtigt i det store billede. Det vigtigste er, at man kan sige, at man har gjort det, siger Anders Puck Nielsen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies