Seneste Danmarksnyheder

Rusland på vej til at annektere ukrainsk region: ‘Det er selvfølgelig rent skuespil’

Kherson-regionens borgere kan godt begynde at gøre sig klar til at hoppe til stemmeurnerne.

Vicelederen af den pro-russiske militær-civile administration i Kherson, Kirill Stremousov, siger tirsdag, at man agter at tilslutte sig Rusland.

– Kherson-regionen har til hensigt at tiltræde Rusland i den nærmeste fremtid og blive dens fuldgyldige bestanddel, siger Stremousov til det russiske nyhedsbureau Tass.

Han fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at først skal der genoprettes ro og orden i regionen, og så vil man planlægge en folkeafstemning derefter.

Men ifølge Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med fokus på især forholdene i det postsovjetiske rum, vil udfaldet af en folkeafstemning være “helt uacceptabelt“.

I lyset af det, der er sket siden Ruslands invasion af Ukraine, kan vi ikke stole på resultatet af en folkeafstemning i Kherson, påpeger han.

Flemming Splidsboel fastslår, at Kherson-regionens militær-civile administration, som er blevet indsat af Rusland, følger en nøje konstrueret drejebog.

– De følger en russisk drejebog, og jeg ser for mig, at de nærmest har en mappe med alle de ting, de skal gøre, og jeg ser nærmest et nyt skridt hver eneste dag i de russiske medier.

– Målet er at få inkorporeret Kherson i selve Rusland. Det er det ingen tvivl om, og det er meget tydeligt. Det er man i gang med at forberede, og det er selvfølgelig rent skuespil. Det er opsat det hele, siger Flemming Splidsboel.

Nyt skridt fra drejebogen hver dag

Han siger, at han nærmest hver dag ser endnu et skridt blive taget mod at inkorporere Kherson-regionen i Rusland. Der var det russiske flag på administrationsbygningen, omlægningen til russiske rubler som møntfod parallelt med den ukrainske hryvnia og russisk undervisningsmateriale.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies