‘For naive’
Det er i den grad en kursændring i forhold til det nuværende strategiske koncept, som blev vedtaget på et Nato-topmøde i Lissabon i 2010. Dengang besluttede stats- og regeringscheferne nemlig, at russerne skulle betragtes som en “strategisk partner”, som de skulle arbejde sammen med.
Flere af lederne betegnede det som et historisk vendepunkt i forholdet mellem de to gamle ærkefjender. Nato blev netop oprettet i 1949 for at beskytte de vestlige lande mod det daværende Sovjetunionen.
– Den Kolde Krig er virkelig ovre, konstaterede den tyske kansler, Angela Merkel, efterfølgende.
Og Ruslands daværende præsident, Dmitrij Medvedev, som højst opsigtsvækkende var blevet inviteret med som særlig gæst til topmødet, tilføjede, at han var ”meget tilfreds med, at Nato ikke længere betragter Rusland som en trussel”.
– Begge parter vil vinde ved det, forudså han ligefrem.
Men det skete som bekendt ikke. I 2014 annekterede russerne ulovligt den ukrainske Krim-halvø, og 24. februar i år gik de ind i nabolandet, som de efterfølgende har været i krig med.
Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) har Nato-landene været alt for naive over for Rusland.
– Landene har jo gjort det af et godt hjerte, og der har kun været et ønske fra Europas og USA’s side om at have et samarbejde med Rusland. Men der er ingen tvivl om, at der har været en naivitet for længe, som heldigvis er slut nu, siger statsministeren.
Styrker den østlige flanke
Det afspejler sig også i en lang række af de andre beslutninger, som stats- og regeringscheferne har truffet på dagens topmøde.
De har blandt andet besluttet at styrke deres såkaldte østlige flanke, der løber fra Baltikum til Sortehavet, for at kunne beskytte den mod et eventuelt angreb fra Rusland.
Landene vil blandt andet øremærke flere end 300.000 soldater til deres fælles reaktionsstyrke, Nato Response Force (NRF), som kan sendes afsted på kort tid. Det er en markant opjustering i forhold til i dag, hvor der er omkring 40.000 soldater i styrken.
Ved siden af det har en lang række lande, heriblandt Danmark, besluttet at øge deres nationale forsvarsbudgetter. Derudover er Finland og Sverige i dag formelt blevet inviteret til at slutte sig til Nato. Når det sker, vil alliancen vokse fra 30 til 32 medlemmer.
– Vi kigger grundlæggende ind i et forandret Europa efter den russiske invasion i Ukraine. Jeg tror personligt ikke på, at vi vender tilbage til det Europa, der var. Og jeg tror heller ikke på, at vi kan vende tilbage til den relation til Rusland, som var der tidligere, siger statsminister Mette Frederiksen.