Seneste Danmarksnyheder

Rusland-ekspert: Tre ting står i vejen for, at russiske protester kan skabe forandringer

Mens langt størstedelen af demonstranterne først er gået ind i den politiske kamp, da meldingen om den delvise mobilisering kom sidste uge, så har det russisk regime forberedt sig på kampen mod indre utilfredshed i årevis.

– Problemet for demonstranterne i Rusland er, at der er installeret et system, der er designet til at lukke ned for de her masseprotester, siger Katrine Stevnhøj.

Hun peger blandt andet på den ti år gamle lov om “udenlandske agenter”, der har givet meget svære vilkår for blandt andet menneskerettighedsorganisationer og aktivister.

– Man har siden Det Arabiske Forår og en række revolutioner i det tidligere sovjetiske områder installeret nogle love, som man kan bruge i tilfælde af, at det her skulle ske i Rusland. Så man har skabt nogle rammer, der gør det enormt svært for en protestbevægelse at lykkes.

Det betyder ikke, at det billede ikke kan ændre sig.

– Det er ikke umuligt, at demonstranter lykkes med at få ændret noget. Vi ved, at sådan nogle protester kan accelerere meget hurtigt, men lige nu er der langt for de russiske demonstranter.

Hvad tror du, Putins træk bliver, hvis de her demonstrationer fortsætter?

Jeg tror, at han vil fortsætte med at slå hårdt ned på demonstranter, som vi så i Belarus.

– Man kan godt sammenligne Rusland med Belarus. Her gik revolutionen galt, fordi styret slog meget hårdt ned på det.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies