Seneste Danmarksnyheder

Rusland anklages for at bortadoptere mindst 1.000 ukrainske børn til familier i Sibirien

Russerne står bag kidnapning af mere end 1.000 ukrainske børn, der angiveligt stammer fra børnehjem i de områder, som russiske styrker har besat.

Sådan lyder beskyldningen fra det ukrainske udenrigsministerium.

– Den russiske føderation fortsætter med at kidnappe børn fra ukrainsk territorium og arrangerer ulovlig adoption hos russiske borgere, lyder det ifølge The Guardian fra ministeriet.

Her står der, at russiske myndigheder har bekræftet den ukrainske beskyldning.

Det er sket hos en lokal, russisk børnemyndighed, hvor man har fortalt, at over 1.000 børn fra Mariupol er blevet flyttet til russiske familier i flere byer i Sibirien.

Ifølge Institute of the Study of War har myndigheden fortalt, at over 300 børn stadig venter på at møde deres “nye familier”.

Samtidig står der, at russere, der vil adoptere disse børn, vil få en engangsudbetaling af staten.

Militærforsker: Adoptioner løser tre problemer for russerne

For russerne handler bortadoptionerne angiveligt om at få løst flere praktiske problemer, fortæller Peter Viggo Jakobsen. Han er lektor ved Forsvarsakademiet, hvor han blandt andet forsker i militær magtanvendelse.

– I henhold til krigens love så har man som besættelsesmagt forpligtelse til at sørge for befolkningens ve og vel. Hvis man står over for et stort antal børn, der har mistet deres forældre som følge af kamphandlinger, så skal man jo sørge for, at de børn bliver passet, siger han.

Den anden årsag kan ifølge ham være, at russerne vil forsøge at få forældreløse børn til Rusland, så de ikke gives til ukrainere.

Hvis de bliver i Ukraine, kan de nemlig opdrages til at blive modstandsfolk og dermed blive en trussel for Rusland, lyder det fra Peter Viggo Jakobsen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies