Seneste Danmarksnyheder

Rusland afviser at stå bag fødevarekrise, mens hveden hober sig op i Ukraine

Den ukrainske landmand Vitali slår ud med armene.

Kornet på hans marker i Dnipro-regionen vokser fint under den ukrainske himmel.

Men i en lade, som han har været nødt til at leje ikke langt derfra, ligger kornet fra forrige høst og venter.

Korn, der skulle være solgt, men som strandede, da den russiske invasion af Ukraine begyndte.

Ifølge FN er omkring 25 millioner tons hvede og andre kornarter strandet i Ukraine, der er verdens sjettestørste eksportør af hvede.

– Hvis I vil hjælpe landmændene, så stop krigen, siger Vitali til spansk tv.

Blokerede havne

Problemet er, at fragtskibe ikke kan forlade ukrainske havnebyer som Odesa, der er blokeret af russiske skibe, og det er for dyrt og besværligt at fragte kornet gennem det krigsramte land.

Situationen har fået vestlige statsledere til at anklage Rusland for at stå bag en global fødevarekrise.

Men det afviser Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, i dag. Han siger, at den strandede hvede kun udgør en lille procentdel af verdens kornforsyning.

– Den nuværende situation i Ukraine har intet at gøre med en fødevarekrise, sagde han under et besøg i Tyrkiet.

Her diskuterede han sammen med Tyrkiets udenrigsminister, Cavusoglu, muligheden for at skabe en sikker korridor, så skibe kan fragte hvede fra ukrainske havne og gennem Sortehavet.

Lavrov siger, at Rusland i princippet er klar til at give fri passage.

– Vi siger dagligt, at vi er klar til at garantere sikkerheden for skibe, der forlader ukrainske havne med kurs mod tyrkisk farvand. Vi er klart til at gøre det i samarbejde med vores tyrkiske kollegaer, siger han.

‘Holder millioner som gidsler’

Rusland siger, at problemet er, at Ukraine har placeret miner ud for havnene, og at disse miner skal fjernes, før det er sikkert for skibstrafikken.

Det er også et russisk krav, at Vesten lemper sanktioner mod Rusland.

Dagens forhandlinger endte uden en aftale.

Ukraine, der ikke var inviteret med til mødet i Tyrkiet, arbejder sammen med FN for at få sikret fri transport fra havnene.

En løsning kan være en garanti, som Tyrkiet står bag, siger Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba.

– Vi har brug for en klar mission fra lande, vi stoler på, der kan patruljere korridoren, som skal bruges til at fragte korn med skib. I denne henseende stoler vi især på den tyrkiske flåde, siger han.

Den italienske udenrigsminister, Luigi Di Maio, peger dog på Rusland som den skyldige for, at både italienske og afrikanske husmødre kan forvente højere priser på hvede.

– Jeg vil sige helt klart, at vi forventer et svar fra Rusland, for at blokere for eksport af hvede er det samme som at holde millioner af børn, kvinder og mænd som gidsler og dømme dem til døden, sagde han på et pressemøde.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies