Seneste Danmarksnyheder

Røde Kors forventer op mod 1,5 million flygtende ukrainere som følge af strømafbrydelser

Kan udvikle sig til at ramme mad og medicin

Lige nu er problemerne størst omkring den opvarmning, der skal hjælpe ukrainerne med at modstå kulden, men udvikler situationen sig yderligere, så begynder flere ting at bidrage til den humanitære katastrofe.

– Hvis flere områder i en længere periode ikke kan få strøm, så er det alle typer af forsyninger, der har brug for køling, som bliver svære at opretholde.

– Så bliver det svært at sørge for, at mad ikke fordærver, men også for medicin, der skal holdes på køl. Så det er utroligt vigtigt, at der kommer benzin og generatorer ud til de områder, siger Jakob Harbo.

Hos Røde Kors, ser man ikke lige nu, at Ukraines i forvejen pressede hospitalsvæsen vil blive hårdt påvirket af den manglende strøm, da de har nødgeneratorer. Ændrer det billede sig, er man ikke i tvivl om, at det vil få katastrofale følger.

– Hospitaler, klinikker og andre steder har man forsøgt at sørge for, at der er generatorer, men hvis strømmanglen rammer hospitalerne, er det jo katastrofalt.

Har fjernet afgifter på batterier og transformere

Ifølge den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, står ti millioner ukrainere lige nu uden strøm.

I sidste uge besluttede han sammen med den ukrainske regering at fjerne afgifterimport af ting, der kan hjælpe ukrainerne gennem vinteren.

– Det skal sikre, at det bliver enklere og billigere at forsyne Ukraine med generatorer, batterier, transformere og andet udstyr til energi og varme, sagde præsident Zelenskyj ved den lejlighed.

Problemet er, at den slags lige nu er svært at skaffe. Mange butikker melder alt udsolgt, fordi ukrainere forbereder sig på el-mangel.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies