Seneste Danmarksnyheder

Repræsentanternes Hus stemmer for at hæve alderen for våbenkøb til 21 år

Et flertal i Repræsentanternes Hus i USA har stemt for et forslag om at hæve minimumsalderen for køb af halvautomatiske våben fra 18 til 21 år samt en række øvrige stramninger af våbenlovgivningen.

Det sker efter voldsomme skyderier, senest efter et racistisk motiveret masseskyderi i byen Buffalo i delstaten New York og en skolemassakre i Uvalde i Texas, hvor 19 børn og to skolelærere omkom.

– Det var et angreb på vores lands kultur. Vores børn er vores dyrebare skat. Alt vi gør er for dem, og derfor skal vi stoppe skyderierne, sagde den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

Senatet vil blokere for lov

Lovpakken, der har fået navnet Protecting Our Kids Act, indeholder også større krav til sikker opbevaring af våben samt forbud mod magasiner med mange patroner og de såkaldte “bump stocks”, der kan monteres på rifler for at de affyrer skud hurtigere.

Lovpakken blev vedtaget med 223 stemmer for og 204 imod i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertal. Fem republikanere stemte for. Det samme gjorde samtlige demokrater med undtagelse af to.

Lovforslaget skal dog godkendes af begge kamre i den amerikanske kongres for at blive til virkelighed, og det vil næppe blive godkendt i Senatet. Her arbejder man i stedet på en mindre gennemgribende lov, der kan få større opbakning fra begge partier. Den vil i stedet fokusere på mere sikkerhed på skolerne, mentalt sundhed og udvidede baggrundstjek af personer, der ønsker at købe et våben.

Allerede inden afstemningen i Repræsentanternes Hus var det forventet, at loven vil strande i Senatet, der er delt ligeligt mellem Demokraterne og Republikanerne med 50 sæder til hver. Det kan dog alligevel sætte senatorerne under pres.

– Det, der skete i Uvalde, Buffalo og Tulsa er så forkert, som noget kan være. Men svaret er ikke at smadre den anden forfatningstilføjelse, sagde Jim Jordan, en republikansk medlem af Huset fra staten Ohio, under debatten.

Den anden tilføjelse til den amerikanske forfatning er den, der sikrer amerikanerne ret til at bære våben.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies