Seneste Danmarksnyheder

Regeringen vil sende danske kriminalteknikere til Ukraine: ‘De danske politifolk er i verdenseliten’

– Da jeg hørte om planerne, tænkte jeg, at det var en rigtig god idé. Det er et virkelig godt bidrag, for i Danmark har vi nogle knaldgode folk med meget af byde på, som virkelig kan gøre en forskel.

– Der findes også dygtige folk andre steder i verden, men de danske kriminalteknikere er blandt verdenseliten, siger Arne Woythal.

Ifølge ham er det særligt uddannelsen og den løbende træning af de danske kriminalteknikere, der bringer dem i en liga for sig.

Kan efterforske alt fra voldtægt til påsatte brande

I sin tid ved politiet brugte Arne Woythal de sidste år af sin karriere på at være international instruktør for Rigspolitiet.

Det betød, at han i alt nåede forbi 26 forskellige lande på fire kontinenter, hvor han fulgte politiarbejdet og lærte udenlandske kollegaer op i de danske metoder til opklaring af alvorlige sager.

– Hos det danske politi uddanner vi folk med en lang række specialer. Det er for eksempel indsamling af dokumentation, blodstænkanalyser og ballistik (undersøgelser af skud, red.) – alt det ville kunne bruges i Ukraine.

Herudover er der også en række konkrete forbrydelser, som de danske kriminalteknikere kan være med til at efterforske, fortæller Arne Woythal.

– Det kan være spor efter forskellige forbrydelser som voldtægt, drab og påsatte brande. Men det kan også være vidneafhøringer, for det er vigtigt at sikre øjenvidneberetninger.

Herudover kan det danske politis folk også være med til at indsamle videomateriale optaget af civile, som det seneste år har budt på mange eksempler på.

– Særligt i krigens start så vi, at der blev begået drab på civilie i små forstæder. Her kunne kriminalteknikernes kompetencer sagtens bruges ved at sikre videomateriale.

Samme metode som i Danmark

I sin tid med udsendinger for det danske politi har Arne Woythal blandt andet arbejdet i Afghanistan, Kosovo, Libanon og flere afrikanske lande.

Men særligt årene, hvor han arbejdede i Irak, har gjort indtryk og tydeliggjort, hvilke forhold man arbejder under, når man efterforsker i verdens brændpunkter.

– Det, som var udfordringen i Irak, var, at du arbejdede i et ekstremt farligt miljø. Sådan kunne man også forestille sig, at det ville være i Ukraine. Der kan være folk, som ønsker dig ondt, når du arbejder sådan et sted, og derfor skal der god beskyttelse til, forklarer han.

Men selvom arbejdsforholdene er helt anderledes end herhjemme, så er det kriminaltekniske arbejdet stort set det samme som på et dansk gerningssted, fortæller den gamle efterforsker.

– Selve gerningsstedanalysen er egentlig den samme, som hvis du finder et lig i Danmark. Her starter du også med at lede efter spor, som kan enten udelukke eller pege på en forbrydelse.

Dna fra børn kan være afgørende

En rapport fra FN’s Menneskerettighedsråd fastslog tidligere på ugen, at Rusland har forbrudt sig imod menneskerettighederne på en række områder, siden de invaderede Ukraine sidste år.

Ifølge Arne Woythal starter dét arbejde med et helt grundlæggende kriminalteknisk arbejde, som de danske politifolk vil kunne udføre.

– De danske kriminalteknikere kan være med til at ransage huse, hvor det påstås, at der har boet børn, som er blevet fjernet. Her kan de være med til at finde dna fra børnene – for eksempel på dukker eller legetøjsbiler.

– Hvis man kan indsamle en række dna-beviser og fastslår, at der har boet børn i huset, så er det en meget værdifuld information, som skal bruges senere hen, når sagen skal opklares og senere retsforfølges.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies