Seneste Danmarksnyheder

Rapport slår fast: Alvorlig kritik af politi efter skoleskyderi i Texas

“På skolen Robb Elementary undlod de tilkaldte politifolk at følge deres uddannelse i aktive skudsituationer, og de prioriterede deres egen sikkerhed højere end at redde de uskyldige ofres liv”, lyder kritikken blandt andet.

Og kritikken kommer ikke som en overraskelse for Jørn Brøndal, der er leder og professor ved amerikanske studier på Syddansk Universitet.

– Vi vidste i forvejen, at der var masser af problemer, siger han.

Politiets tilgang til skoleskyderiet beskrives i rapporten som ”generelt set apatisk”, og der manglede lederskab og klar kommunikation mellem politifolkene på gerningsstedet.

Det har flere betjente, der var til stede på gerningsstedet, bekræftet. Ifølge betjentene kunne politichefen Pedro Arredondo ikke lede politifolkene ind på skolen på en effektiv måde. Samtidigt henvendte ingen politifolk sig til politichefen for at hjælpe med at udføre operationen.

Og det er en alvorlig kritik, siger Jørn Brøndal.

– Rapporten konkluderer, at mange bærer skylden for den manglende politiindsats. Informationsniveauet var enormt dårligt. To grupper betjente befandt sig på skolen samtidigt, men kommunikerede ikke med hinanden, siger han.

– Man vidste ikke noget så basalt som, hvor man kunne få fat i en hovednøgle til dørene.

Det bliver skolen selv også kritiseret for i rapporten. Man havde nemlig ikke repareret en del af skolens døre, som i øvrigt ikke kunne låses indefra. Derudover får skolens rektor kritik for ikke at oplyse lærerne gennem højtalerne om, at gerningsmanden var blevet set bevæbnet på skolens areal.

Kras kritik igen

Det er ikke første gang, at politiet får kritik for sin indsats i forbindelse med skoleskyderiet i Uvalde tilbage i maj måned.

Allerede kort efter skoleskyderiet kom det frem, at politiets udmeldinger om forløbet ikke stemte overens med det faktiske forløb.

En tidligere rapport slog også fast, at en politibetjent undlod at skyde gerningsmanden, da han var bange for at ramme et barn i stedet gennem skolens mur.

Derfor overrasker det heller ikke Jørn Brøndal, at kritikken af politiets manglende indsats er så kras. Dog mener han, at der ligger dybere ting bag end dårligt politiarbejde, og derfor gik det så galt i Uvalde.

– Selvom man har en masse lockdown-øvelser, metaldetektorer og sikkerhedsforanstaltninger på skolerne, så kan man ikke komme uden om, at man samtidigt har 400 millioner våben i omløb i USA, og det er der problemet også ligger, siger Jørn Brøndal.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies