Seneste Danmarksnyheder

Putin tordnede, mens verdens øjne hvilede på ham: ‘Opgaven for Vesten er at ødelægge Rusland’

De fire regioner, som nu er blevet annekteret af Rusland – Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson – udgør 15 procent af Ukraines areal.

Ifølge Jens Worning Sørensen, der er udenrigskommentator hos Kristeligt Dagblad, betyder annekteringen af de fire regioner, at spillereglerne ændrer sig øjeblikkeligt.

– Det helt afgørende er, at regionerne nu er defineret som russisk territorium. Det vil sige, at det ikke er Rusland, der er gået ind i Ukraine. Det vil fremover være Ukraine, der går ind i Rusland, hvis man fører militæroperationer i de her område.

– Det sætter nogle nye spilleregler, og det gør, at Putin kan aktivere nye trusler. Først og fremmest atomtrusler, siger han.

Putin åbner for forhandlinger

Jens Worning Sørensen hæfter sig også ved, at Vladimir Putin i sin tale åbner for forhandlinger. På visse betingelser.

– Vi opfordrer Kyiv-regimet til at nedlægge våbnene og stoppe den krig, som de startede i 2014. De skal sætte sig til forhandlingsbordet, og det er vi også klar til. Men folkets valg i de her områder kan vi ikke tale om. Det valg er truffet, og det vil Rusland ikke forråde, sagde Putin.

Det er ifølge Jens Worning Sørensen ord, der er henvendt til betydningsfulde ikke-vestlige magter.

– Det er et budskab til primært Kina og Indien og andre betydningsfulde magter uden for den vestlige indflydelsessfære. Her siger Putin: Det er altså ikke os, der ikke vil slutte fred. Det er Ukraine, der er umulig, fordi de er styret af USA.

Kimer: Putins tale var hævngerrig

DR’s Ukraine- og Ruslandskorrespondent, Matilde Kimer, fulgte også med i Putins tale.

Hun hæftede sig ved, at talen nærmest var en hævngerrig en af slagsen.

– Putins tale var vred og nærmest hævngerrig på Ruslands vegne, og talen handlede om USA og Vesten, mere end den handlede om Ukraine eller de russisk besatte områder, som Rusland i dag annekterede.

– Den russiske præsident bragte en hel række historiske begivenheder i spil, som de amerikanske atombomber mod Japan, Vietnamkrigen og besættelse af Tyskland efter Anden Verdenskrig og erklærede, at USA ønsker at dominere hele verden, og at vi i Europa er velvillige vasaler, siger Matilde Kimer.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies