Seneste Danmarksnyheder

Putin på charmetur til Mellemøsten for at snakke korn og olie – og måske også kampdroner

Olieaftale til 40 milliarder dollar

Vladimir Putin kom da heller ikke tomhændet til Teheran.

Det russiske energiselskab Gazprom og det iranske olieselskab indgik en aftale, hvor Rusland vil investere 40 milliarder dollar i den iranske olie- og gasindustri, der også er ramt af vestlige sanktioner.

Til gengæld udtrykte Irans religiøse leder, Ayatollah Ali Khamenei, sympati for Putins invasion af Ukraine.

– Hvis man ikke havde taget initiativ, ville den anden side have forårsaget krigen, sagde Khamenei.

Måske er der også mere håndfast støtte på vej.

Ifølge amerikanske efterretningskilder vil Iran støtte Rusland med avancerede kampdroner. Det er dog ikke officielt bekræftet, fortæller Jotam Confino, freelancejournalist for USA Today, der bor i Israel og dækker Mellemøsten.

– Vi ved det ikke, for Iran har ikke lyst til at kommentere det her offentligt og sige, at man sælger droner til Rusland, som man kan bruge i Ukraine, siger han.

Da Iran og Rusland i forvejen er allierede i krigen i Syrien, vil det dog ikke være særligt overraskende, siger Jotam Confino.

Droner kan være ‘guld værd’

Irans kampdroner er temmelig avancerede, og de kan være en stor hjælp for Putin, fortæller Kristian Mouritzen.

Droner, der kan holde ukrainerne på afstand og bruges til at angribe vitale dele af de ukrainske forsvarssystemer, vil være guld værd for Rusland på det her tidspunkt, hvor de mangler soldater, siger han til P1.

Et andet stort punkt på dagsordenen var forhandlingerne om en korridor, der skal sikre, at det ukrainske korn kommer ud til verdensmarkedet, hvor der er hårdt brug for det.

Her takkede Putin personligt den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, for sin indsats for at mægle.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies