Seneste Danmarksnyheder

Putin og Xi mødes for første gang siden invasion af Ukraine

Denne italesættelse af kinesiske bekymringer peger på, at der er nogle spændinger mellem landene i forhold til Ukraine, vurderer Camilla Nørup Sørensen, lektor ved Forsvarsakademiet med særligt fokus på Kina.

Det skyldes blandt andet, at flere centralasiatiske lande, som Kina vil tilnærme sig, er bekymrede over den russiske invasion af Ukraine.

– Der er det vigtigt at lægge en vis afstand til Rusland og vise, at man ikke støtter 100 procent op om det, Rusland foretager sig.

– På den anden side skal man også holde fast i det strategiske partnerskab med Rusland, så det er en svær balancegang for kineserne, siger hun.

Kina vil fortsætte samarbejde med Rusland

Bag topmødet i Usbekistan, som foregår i dag og fredag, står organisationen Shanghai Cooperation Organization (SCO), som Kina, Rusland, Indien, Pakistan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan er medlemmer af.

SCO-samarbejdet blev indledt i 2001 og har til formål at styrke det politiske og økonomiske samarbejde mellem medlemslandene, skriver Ritzau.

På førstedagens møde kaldte Xi Jinping Putin “sin gamle ven” og sagde, at Kina er klar til samarbejde med Rusland, hvor begge lande skal have ledende roller.

– I lyset af forandringer i verden, i vores tid og i historien er Kina villig til at samarbejde med Rusland for at spille en ledende rolle og demonstrere vores ansvar som stormagter. Vi vil indgyde stabilitet og positiv energi i en verden af uro, sagde Xi Jinping ifølge Reuters.

Ordlyden fra den kinesiske præsident stemmer ret overens med ordlyden fra sidst de to ledere mødtes ansigt til ansigt få uger inden Ruslands invasion af Ukraine.

Her proklamerede de et partnerskab uden grænser og lovede at styrke samarbejdet imod Vestens indflydelse.

Putin vil gerne ses med Xi

For Vladimir Putin er det helt afgørende med kinesisk støtte lige nu, og derfor et topmødet i Usbekistan er kærkommen mulighed for den russiske præsident, vurderer Flemming Splidsboel, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

– Putin vil gerne ses med Xi Jinping, og han vil gerne bekræfte det særlige forhold, de har.

– Samtidig kan Kina gå ind og afhjælpe Ruslands problemer. Uden kinesisk støtte lige nu ville de være i en meget vanskeligere situation. Jo mere støtte, der kommer fra Kina politisk, økonomisk og teknologisk, jo lettere er det for russerne at fortsætte i Ukraine, siger han.

Flemming Splidsboel ser også, at kineserne bevæger sig tættere på Rusland end på Vesten.

– Kineserne er efterhånden ved at stå ved den russiske side. Der er stadig nogle forbehold, da Kina er lidt nervøse for at blive ramt af de amerikanske sanktioner. Men generelt bevæger de sig i retning af Rusland.

– Det understøttes af den nye verdensorden, som de to ledere taler om. Når russerne taler om krigen i Ukraine, siger de, at krigen er et udtryk for en verdensorden, der har spillet fallit. Derfor er man nu nødt til at starte en ny verdensorden, og den vil Rusland og Kina forsøge at skabe sammen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies