Seneste Danmarksnyheder

Putin forsøger at påvirke EU-forhandlinger med melding om Nord Stream, vurderer lektor

Klar til dialog?

Ifølge Jakob Tolstrup skal dagens melding fra Vladimir Putin dog ses i et større perspektiv.

Han peger på, at den seneste uge har budt på flere udstrakte hænder fra både Vladimir Putin og hans udenrigsminister, Sergej Lavrov, der har ladet døren stå på klem for, at Rusland er klar til dialog. Både om fredsforhandlinger i krigen i Ukraine, men også om sanktioner mod Rusland.

– Under hvilke betingelser, man er klar til at forhandle, det ved vi stadig ikke. Men man forsøger at signalere en form for samarbejdsvillighed generelt, eller i hvert fald åbne for, at man måske kan genfinde det spor. Om man så mener det alvorligt, det er en helt anden sag, siger Jakob Tolstrup.

Meldingen fra Putin kommer på et tidspunkt, hvor EU diskuterer, om man skal indføre endnu en sanktionspakke mod Rusland, som måske indeholder et prisloft på gas og olie.

– Han forsøger at sætte en kile ind blandt lederne i Europa i forhold til, hvor hård sanktionen skal være, siger Jakob Tolstrup.

– Putin siger, at Rusland har alle mulige andre muligheder for at komme af med deres produkter.

Putin selv sagde ved energikonferencen, at en mulighed var, at man kunne sende gas til Tyrkiet via gasrørledningen i Sortehavet, TurkStream, og på den måde få gassen ind i Europa. Alternativt kan gassen eksporteres til andre lande, pegede den russiske præsident på.

Velkendt taktik fra Rusland

Ifølge Jakob Tolstrup er det en taktik, Rusland har brugt hver gang, EU-landene har diskuteret sanktioner mod Rusland. Enten ved udtalelser eller handlinger har det russiske regime forsøgt at få sanktionerne til at falde så gunstigt som muligt ud til russisk side.

– Ved at sige, at man både er åben for fredsforhandlingerne, og pointere, at man har brug for pengene og let kan omgå sanktionerne, signalerer man til dem, der måske er lidt mindre villige til at køre den hårde linje overfor Rusland, at man ikke skal presse Rusland alt for hårdt, siger Jakob Tolstrup.

Han peger på, at det er en måde, hvor Rusland kan få nogle af EU-landene til at tale Ruslands sag i forhandlingerne om endnu en sanktionspakke.

Sandsynligvis får piben dog en anden lyd, når EU‘s forhandlinger om en ny sanktionspakke er overstået, vurderer Jakob Tolstrup.

– Det kan sagtens være, at når vi kommer på den anden side af en sanktionspakke, som måske bliver modereret lidt, så er Rusland fuldstændig hård i filten igen, og det er nok det sandsynlige scenarie, siger han.

Se Krigens Døgn om gaslækkene, hvor Kim Bildsøe sammen med to eksperter vender situationen:

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies