Men det er en udlægning, der er værd at stille spørgsmålstegn ved, påpeger Puk Damsgård, DR’s mellemøstkorrespondent.
– Vi har stadig ikke det fulde overblik over, hvad der har foregået omkring Evin-fængslet, men vi kan konstatere, at regimet gør alt for at afkoble og distancere det, der er foregået ved fængslet, fra protesterne, fortæller hun.
– De forsøger at gøre det til to situationer, der ikke har noget med hinanden at gøre. Men jeg vil mene, at det i så fald er et meget pudsigt sammenfald, siger korrespondenten.
Hun peger på, at fængslet har symbolsk betydning, fordi mange politiske fanger – og nu også demonstranter fra de seneste ugers protester – sidder fængslet der.
Apati er blevet til frygtløshed
De iranske magthavere har de seneste uger slået hårdt ned på de tusinder af iranere, der er gået på gaden i protesterne, der blev antændt, efter den 22-årige iranske kvinde Mahsa Amini mistede livet i det iranske moralpolitis varetægt.
Iran har tidligere oplevet omfattende demonstrationer mod det fundamentalistiske styre, der har siddet på magten siden den islamiske revolution i 1979. Men udviklingen i Iran de seneste uger er noget ganske særligt, understreger Puk Damsgård.
– Det er særdeles iøjnefaldende, og det er noget andet denne gang. Protesterne angriber kernen i, hvad regimet repræsenterer, siger korrespondenten.
– Det er apati, som har forandret sig til frygtløshed og en fornemmelse af, at man hellere vil dø i kampen for et frit og værdigt liv end at blive ved med at leve i status quo, siger hun.