Seneste Danmarksnyheder

Protesterne i Iran fortsætter på ottende uge: Her er tre vigtige udviklinger

En anden vigtig og foruroligende udvikling er ifølge Iran-forsker Rasmus Elling den måde, myndighederne forsøger at indgyde frygt hos demonstranterne på.

I søndags kom det frem, at 227 parlamentarikere fra det iranske parlament havde underskrevet en protestskrivelse, hvor de krævede, at retsvæsnet skulle begynde at uddele straf under paragraffen ‘mohareb’, som betyder ‘krig mod gud’, over fængslede demonstranter.

Det er en paragraf, der som regel fører til dødsstraf, og ifølge Rasmus Elling betyder det, at de over 14.000 mennesker, der lige nu sidder i fængsel, potentielt kan blive dømt til døden for deres deltagelse i protesterne.

Myndighederne vil skabe frygt for at holde folk fra at deltage i protester, siger han.

Skrivelsen er ikke en lov, og det er i sidste ende op til domstolene at vurdere, om paragraffen skal bruges, men det sender ifølge Rasmus Elling et signal om, at magteliten er interesseret i at sende et så stærkt budskab som overhovedet muligt.

– Tidligere har den øverste leder, Ayatollah Khamenei, og revolutionsgardens generaler været ude og advare folk om, at de ikke skulle deltage i protesterne, siger han.

Det virkede ikke, og folk gik på gaderne alligevel, så nu prøver man også fra parlamentet.

– Det er alt sammen tegn på, at man prøver at skrue bissen på og tvinge folk til at holde sig væk fra gaderne, siger Rasmus Elling.

Er det også et tegn på, at styret er presset?

– Ja, ingen tvivl om det. Styret er presset, fordi det er en landsdækkende bevægelse. Det presser regimet, fordi der ikke er en protestbevægelse ét sted, man kan omringe og lukke ned, og der er mange fronter, man skal kæmpe på, på en gang.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies