Selvom parlamentet nu er oplyst, betyder det ikke, at landet står uden en regering, forklarer Alberte Bové Rud.
– Draghi og hans regering har stadig magten, indtil en ny er valgt. Men det er ikke en regering, der skal føre politik, men sikre sig, at der stadigvæk er nogen hjemme i italiensk politik så at sige.
Mindre end halvandet år på pinden
Det er kun 17 måneder siden, at Mario Draghi blev indsat som regeringsleder.
Og selvom det måske ikke lyder prangende, er det faktisk lang tid i et italiensk perspektiv.
– Det er længere tid, end de fleste regeringer sidder i Italien. På den måde er det noget af en præstation, siger Alberte Bové Rud.
Især set i lyset af, hvad det var for et Italien, som Draghi overtog. Dengang befandt landet sig midt i en økonomisk krise, der eskalerede under coronapandemien.
– Da han sætter sig i stolen for godt halvandet år siden, stod Italien med nogle uoverstigelige kriser omkring sig. Coronapandemien rasede i landet, landets økonomi lå i ruiner, og det politiske blev mere kaotisk dag for dag.
– Alle de tre ting har Draghi formået at forbedre – han er bare ikke kommet i mål endnu. Derfor er der mange, der begræder, at han går af nu, for det vil utvivlsomt sætte Italien i en kaotisk situation, siger forskeren fra DIIS.
Ny premierminister kan få skarpe kritikere
Alberte Bové Ruds bedste bud er, at den næste premierminister ikke bliver en samlende figur, som Draghi har været det.
– Tværtimod tror jeg, man vil få en ny premierminister fra centrum-højre, som vil have nogle skarpe kritikere i den modsatte ende af det parlamentariske spektrum.
Det vil til gengæld have den fordel, at det kan skabe lidt stabilitet på en ellers urolig politisk scene.
– Man vil måske få en regering med en mere klar, ideologisk linje og mere ro på. Det er selvfølgelig måske et naivt håb, når man taler om italiensk politik, men ikke desto mindre vil der være færre kampe internt i regeringen end dem, vi har set i Draghis regering, siger Alberte Bové Rud.