Seneste Danmarksnyheder

Præsident havde 580.000 dollar i sofa. Så blev de stjålet. Nu har han et forklaringsproblem

Sydafrikansk politik er sjældent kedelig, men de kommende dage og uger bliver ekstraordinært spændende.

Landets præsident, Cyril Ramaphosa, risikerer nemlig at blive stillet for en rigsret i en speget sag, der involverer et indbrud, bortførelse, korruption og langhornet kvæg.

En uafhængig dommerundersøgelse konkluderede onsdag, at der er grund til at gå videre med anklagerne mod præsidenten i Sydafrikas parlament. Parlamentarikerne skal tage stilling til anbefalingen i næste uge.

Her følger en gennemgang af den mildt sagt indviklede sag:

Hvor kommer anklagen fra?

I juni i år anmeldte en tidligere spionchef i Sydafrika Cyril Ramaphosa til politiet.

Spionchefen beskyldte præsidenten for at dække over et indbrud på sin farm i det nordøstlige Sydafrika i 2020. Tyvene skulle ifølge anmeldelsen være sluppet væk med omkring 4 millioner amerikanske dollar i kontanter, som stammede fra korruption og hvidvask.

I stedet for at gå til politiet iværksatte Ramaphosa sin egen efterforskning. Den fandt frem til gerningsmændene, som først blev bortført og siden bestukket til at holde mund. Det siger altså den tidligere spionchef.

Politiet har iværksat en efterforskning af sagen, som kører adskilt fra den politiske proces i Sydafrikas parlament. Der er endnu ikke rejst sigtelse.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies