Fredag blev det i Europa-Kommissionen besluttet, at man ikke ville forlænge forbuddet mod import af ukrainsk korn til Ukraines nabolande.
Beslutningen er dog ikke faldet i god jord blandt Polen, Slovakiet og Ungarn, der nu har annonceret deres egne begrænsninger, der går direkte mod EU’s beslutning.
Her vil man nemlig ikke have at der bliver solgt ukrainsk korn.
Uenigheden om, hvilken rute ukrainsk korn skal transporteres, har stået på længe, og begyndte, da krigen brød ud i Ukraine. Her etablerede EU de såkaldte solidaritets-korridorer. Det gav Ukraine massive lettelser på told af import, men det har altså haft negative konsekvenser for landmændene i naboregionerne.
Transporten af korn oversvømmede nemlig transitlandene, såsom Polen og Ungarn, hvilket førte til et markant prisfald, der påvirkede indkomsten for lokale landmænd i nabolandene.
Det fik Polen, Ungarn og Slovakiet til at indføre deres egne forbud tidligere i år, for at beskytte de lokale landmænd. Beslutningen fra de to lande medførte kritik fra EU, der kaldte enegangen for “uacceptabel”.
Alligevel blev presset så stort, at EU i maj 2023 trådte til og indførte sit eget forbud mod import til nabolandene. Forbuddet betød, at Ukraine gerne måtte eksportere gennem nabolandene, men kun på betingelse af at produkterne blev solgt i andre lande.
Og det er altså det forbud, som EU nu har løftet igen – og som nu skaber spændinger EU-landene imellem.