Seneste Danmarksnyheder

Polen øger militært beredskab, efter eksplosion dræbte to borgere tæt på grænsen til Ukraine

Den polske regering bekræftede på et pressemøde tirsdag aften, at to polske statsborgere er døde efter en eksplosion tæt på grænsen til Ukraine. Samtidig øger Polen sit militære beredskab.

Talsmanden for den polske regering Piotr Müller siger, at man er ved at bekræfte oplysningerne med henblik på, om man eventuelt skal aktivere Natos artikel 4.

Artiklen handler blandt andet om at rådføre sig med de andre, når et land mener, at ens sikkerhed er truet.

– Ved artikel 4 vil man sætte sig ned, polakkerne fremlægger, hvad der er sket, og derefter vil man anmode russerne om en forklaring på, hvad der er sket, forklarer DR’s internationale korrespondent Steffen Gram.

Den polske general Mieczysław Bieniek siger på polsk tv TVN24 tirsdag aften, at eksplosioner i Polen er forårsaget af “herreløse missiler”.

– Lad os huske, at det kun er omkring 800 til 1000 meter fra grænsen. På den anden side af grænsen er der et jernbanekryds, måske sigtede de mod dette kryds, siger general Mieczysław Bieniek til polsk tv.

Polske myndigheder har ikke bekræftet, at eksplosionerne skyldes russiske missiler.

Lande udtrykker bekymring

Flere ledere fra Nato-lande udtrykker bekymring efter eksplosionen tæt ved grænsen til Ukraine.

Jeppe Kofod (S), fungerende udenrigsminister, kalder situationen for “stærkt, stærkt bekymrende”.

– Vi er ved at få afklaret, hvad der præcist er sket i sammen med vores nære allierede og Polen. Men det er stærkt bekymrende, og alle mine tanker går til de pårørende og til den polske befolkning, siger han.

Han fortæller, at han indtil videre ikke vil spekulere i, hvad det kan få af konsekvenser, hvis det viser sig, at der er tale om russiske missiler.

– Vi er ved at få afklaret, hvad der præcist er sket, og når det er på plads, vender vi tilbage til offentligheden, siger Jeppe Kofod.

Se en bid af interviewet med Jeppe Kofod her:

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies