Seneste Danmarksnyheder

Polen kræver kæmpe krigserstatning fra Tyskland: ‘Kravet skal overskygge andre dårlige sager’

En polsk kommission har arbejdet på at udregne krigsskadeerstatningen fra Tyskland, hvilket er blevet til en rapport, der fylder tre bøger, skriver Reuters.

Polen har før luftet krav om erstatning

Det er ikke første gang, at Polen har fremsat krav til Tyskland om enorme krigsskadeerstatninger. Det gjorde man også tilbage i 2019 på 80-års dagen for Nazitysklands invasion af landet.

Den tyske regering har tidligere erkendt sit ansvar for nazisternes ødelæggelser, men har gentagne gange afvist ethvert krav om erstatning, da man anser emnet som afsluttet i forbindelse med den tyske genforening i 1990 samt London-aftalen fra 1953, som omhandlede tysk krigsskadeerstatning.

Ifølge Reuters afgav det kommunistiske styre i Polen i 1953 alle krav om krigsskadeserstatning efter pres fra Sovjetunionen.

Det skete, da Sovjetunionen ville befri det kommunistiske Østtyskland fra alle forpligtelser med forbindelse til Anden Verdenskrig.

Men Lov- og Retfærdighedspartiet mener, at den aftale er ugyldig, fordi Polen dengang var ude af stand til at forhandle en fair kompensation.

Polen-kender: Timingen er påfaldende

Spørger man Anna Werenberg, der er ekspert i polske forhold og forsker ved Koldkrigsmuseet Langelandsfortet, så regner regeringspartiet – Lov- og Retfærdighedspartiet – realistisk set ikke med penge fra en krigsskadeerstatning.

Der er helt andre grunde til, at kravet kommet netop nu, mener hun.

– Den her sag skal overskygge andre dårlige sager, som regeringspartiet lige nu slås med.

En af sagerne er den konflikt, som Polen og EU har haft siden 2015. EU anklager Polens regering for at have taget kontrollen over domstolene, så de ikke længere er uafhængige. Derfor har EU tilbageholdt enorme summer fra EU‘s coronagenopretningsfond, som først vil blive udbetalt, når Polens domstole er blevet uafhængige.

– I foråret lavede den polske regering derfor en ny lov, som gjorde, at de troede, at de nu ville få pengene fra EU. Men nu har EU-Kommissionen været ude at gøre klart, at loven ikke er nok. De skal reelt oprette domstolenes uafhængighed, før de får pengene.

– Det har været noget af en bombe under den polske regering, da den polske regering allerede har disponeret over pengene, siger Anna Werenberg.

Hun nævner også, at inflationen er meget høj, og det samme er energipriserne.

– Lov- og Retfærdighedspartiet har altid solgt sig selv på at sikre velstand og velfærd til den lavtlønnede del af befolkningen, og det har de svært ved at leve op til lige nu.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies