Seneste Danmarksnyheder

Paven undskylder til de oprindelige folk i Canada: ‘Jeg beder ydmygt om tilgivelse’

Den katolske kirke har fået store ridser i lakken de seneste årtier, hvor det er blevet dokumenteret, at kirken har et omfangsrigt problem med seksuelt misbrug af børn.

USA

Skandalen om seksuelt misbrug af børn i den katolske kirke udsprang fra Boston. I 2002 afslørede avisen Boston Globe, at den katolske kirke i USA havde et kolossalt problem med seksuelt misbrug af børn, som kirken systematisk forsøgte at dække over. Forløbet blev skildret i den Oscarvindende film ‘Spotlight’ fra 2015.

En rapport fra 2004 rapporterede om næsten 11.000 individuelle anklager om seksuelt misbrug af børn i perioden 1950 til 2002.

Irland

En kommission, som undersøgte misbrug af børn generelt fra 1936 og frem, fremlagde i 2009 en rapport, som chokerede det irske samfund.

Næsten 3.000 vidner fortalte om voldtægter, fysisk afstraffelse og andre former for overgreb, mens de var elever på over 200 katolske skoler. Nogle beskrev efterfølgende forholdene på skolerne som “Irlands Holocaust”.

I 2010 skrev pave Benedict en officiel undskyldning til ofrene for misbrug i Irland.

Australien

Efter fire års efterforskning afdækkede en kommission i 2017 et meget omfattende seksuelt misbrug af børn i Australiens katolske kirke.

Kommissionen havde registreret 4.444 tilfælde af anklager om seksuelt misbrug i perioden 1980-2015. Anklagerne retter sig mod 1.265 forskellige personer.

Den australske kardinal George Pell, der fungerede som Vatikanets finansminister, blev i 2019 idømt en straf på seks års fængsel for seksuelle overgreb mod to kordrenge i Melbourne i 1996. I april 2020 omstødte den australske højesteret dog enstemmigt dommen, hvilket gjorde, at George Pell blev løsladt efter 400 dage i fængsel.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies