Seneste Danmarksnyheder

På få timer blev den amerikanske våbenlov både strammet og lempet – i New York kan du nu tage våbenet med ud på gaden

Det mest opsigtsvækkende ved loven er dog ikke de stramninger, der lægges op til. Det er, at der rent faktisk er lavet en stramning. Sådan lyder vurderingen fra Emil Friis Lauszus, der er juridisk analytiker på netmediet Kongressen.com, som beskæftiger sig med amerikansk politik:

– Helt reelt er det ikke en særlig stor stramning. Den gør ikke noget i forhold til, hvilke våben eller ammunition du kan købe. Det store skridt er det her med, at der ikke er lavet ny lovgivning på området i næsten 30 år. Og så at det er lykkedes de to partier at blive enige. Så det handler også om den politiske signalværdi.

Lempelse – og skuffelse – i New York

Hvor der blev godkendt stramninger på landsplan, er billedet anderledes i delstaten New York.

Kort tid inden Senatets vedtagelse havde Højesteret afgjort, at New Yorks våbenlovgivning var i strid med landets forfatning. Delstaten har nemlig begrænsninger for, hvornår det er tilladt at bære håndvåben i offentligheden – og det har de haft siden 1913.

– Indtil videre har det været sådan, at man har skullet vise et særligt behov for at bære våben uden for hjemmet – at man var specielt truet eller havde et arbejde, der krævede, at man bar våben på sig.

– Det, har de vurderet, var nødvendigt for sikkerheden, så man ikke skulle være bange for at blive truet i metroen af en mand med et våben, forklarer juridisk analytiker Emil Friis Lauszus.

Men den begrænsning er altså blevet underkendt af landets højeste retsinstans.

Clarence Thomas, den dommer, der skrev afgørelsen, mente nemlig ikke, at New York havde bevist eller selv kunnet finde en amerikansk juridisk tradition, som kunne retfærdiggøre delstatens indskrænkninger.

– Så han siger i virkeligheden: Der kan ikke være nogle regler, som går ind og ændrer på, at lovlydige og fornuftige borgere ikke kan have lov til at bære våben både derhjemme og ude i offentligheden, siger Emil Friis Lauszus.

Dommen kan betyde, at andre delstater med lignende regler om begrænsning af våben i det offentlige er nødt til at ændre på deres lovgivning.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies