Seneste Danmarksnyheder

Overfaldsvideo går viralt i Kina: ‘Mænd føler, de har ejerskab over kvinder’

En flere minutter lang video af en voldsepisode har bragt kønsdedebatten op til overfladen i Kina.

I videoen antaster en mand en gruppe kvinder på en restaurant, og da han bliver afvist, går manden og hans venner i gang med at banke flere af de tilstedeværende kvinder med stole og flasker.

Episoden udspillede sig i det nordlige Kina fredag, men har spredt sig på sociale medier til hele landet.

For Chloe Law, en kvinde i trediverne, som DR har fået kontakt med på sociale medier, er det mest skræmmende ved videoen, hvor sikre mændene føler sig i det, de har gang i.

– Det er som om, de godt ved, at de ikke bliver straffet for det her.

Et kulturelt problem

To af kvinderne i videoen er stadig på hospitalet, mens ni personer er blevet tilbageholdt for overfaldet. På kinesiske sociale medier har brugere kommenteret på videoen med egne erfaringer om, hvordan situationen i restauranten er alt for genkendelig for dem.

– Vi har som kvinder været i den situation før. Du sidder på en restaurant, og en mand kommer og antaster dig, og med det samme bliver du frygtsom, siger Chloe Law.

Hun mener ikke, at det er fordi, at episoden er enestående, at den har fået så stor opmærksomhed, men netop fordi den er typisk og blotlægger et kønsproblem.

– Det er kulturelt problem, der får mænd til at føle, de har ejerskab over kvinden, så de kan ikke afvises, siger Chloe.

– Mænd skal være på en bestemt måde, og hvis de ikke kan være det, så bliver de nødt til at reagere på den her måde.

Vold med køn som fortegn?

Chloe er selv fra det sydlige Kina, flere tusinde kilometer væk fra byen Tangshan, hvor videoen blev optaget. Alligevel er hun, ligesom mange andre kinesere, blevet draget ind i en både online og offline debat om køn og vold.

I debatten har flere personer, primært mænd, kaldt episoden for simpel vold, der ikke handler om køn, eller forklaret mændenes opførsel med, at de beskyttede sig selv, efter den antastede kvinde slog manden, da han blev afvist.

– Jeg har repræsenteret kvinder i den her slags sager, og det er faktisk ret normalt, at sådan noget finder sted, siger Li Jun, der er advokat, mor, og opvokset i det nordlige Kina, hvor videoen er optaget.

Hun har endnu ikke prøvet at repræsentere en mand i en lignende sag, men har derimod selv prøvet være i kvindernes situation.

Chloe Law mener også, at sagen handler om køn:

– Har du nogensinde hørt om en kvinde, der kommer op til en mand og begynder at tæske løs på ham, når hun afvises? siger hun.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies