Taliban sagde på det første pressemøde efter magtovertagelsen, at ”kvinder vil være meget aktive i samfundet, men inden for rammerne af islam”. Og inden for de rammer var det tilladt for kvinder at arbejde og studere.
Men siden magtovertagelsen har Taliban-styret indført mange restriktioner i kvindernes liv – så mange at de ekstremistiske islamister har skruet tiden 25 år tilbage til det styre, som Taliban var garant for i 90’ernes Afghanistan.
Udover de seneste forbud mod kvinder på universiteterne og i NGO’er har Taliban også bestemt, at kvinder skal være dækket helt til i offentligheden. Hvis en kvinde ikke er det, kan det koste hendes far eller tætteste mandlige familiemedlem jobbet eller en tur i fængsel.
Ikke desto mindre er der mange kvinder, som ikke går helt tildækket, fortæller DR’s Mellemøsten-korrespondent Puk Damsgård.
– Der er mange måder, hvorpå kvinderne forsøger at være sig selv, men der er også i familierne en bekymring for at blive straffet.
Kvinder må heller ikke rejse over længere distancer uden at have selskab af en mandlig værge, som skal være enten deres mand eller et andet mandligt familiemedlem. Generelt anbefaler Taliban, at kvinder kun forlader hjemmet, når det er nødvendigt.
Taliban begrunder restriktioner med sikkerhedshensyn, men flere eksperter mener ifølge Deutsche Welle, at sådanne restriktioner ikke har hjemmel i islamisk lov.
Derudover har Taliban også udelukket kvinder fra en lang række offentlige arbejdspladser, som det fremgår af en rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International. Også mange kvinder i højtstående stillinger – selv i den private sektor – er blevet fyret. Et tiltag, der ifølge flere eksperter også strider imod basal forståelse af islam, skriver Deutsche Welle.
Det rammer ifølge Puk Damsgård familierne, at mange kvinder ikke længere kan gå på arbejde, fordi det er blevet en del af familiernes forsøgelse, at kvinder går på arbejde.
Kvinder, som har protesteret mod Talibans restriktioner og tiltag, er blevet chikaneret, truet, anholdt og i nogle tilfælde tortureret, lyder det fra Amnesty International.
Puk Damsgård beretter også om mindst to tilfælde, hvor Taliban har straffet både kvinder og mænd i offentligheden med utallige piskeslag for forbrydelser, som styret mener, de har begået.
– Den form for afstraffelse med piskeslag og henrettelser i offentligheden, som vi så tilbage i 90’erne i Afghanistan, er nu tilbage i 2022.