Seneste Danmarksnyheder

Overblik: Sådan foregår dagens valg i Sverige

Den svenske Riksdag har 349 medlemmer, som i salen sidder opdelt, efter hvilken valgkreds de tilhører. I Sverige kan man også stemme personligt, men det er ikke så udbredt som i Danmark. Ved valget i 2018 havde 24 procent sat krydset ved en kandidat, mens resten stemte på partiernes egne lister.

Efter et valg skal der – som man kender det fra Danmark – udpeges en undersøger, der skal se, om der kan samles et flertal for vedkommendes regering. I Danmark hedder det Droningerunder, da partilederen går til Droningen og får lov til at undersøge muligheden for at danne regering, i Sverige hedder talmannsrunder, fordi partilederen går til formanden for Riksdagen, der hedder Talmannen, og får lov til at undersøge mulighederne for at danne regering.

Denne proces har været særdeles langstrakt i Sverige ved de sidste valg, i 2018 tog det 134 dage, førend en ny regering var på plads. Indtil da forsætter den siddende regeringschef i et forretningsministerium.

Alt dette kan du følge med på ovre på DR’s Liveblog, der hele dagen følger det svenske valg.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies