Seneste Danmarksnyheder

Over 200 er blevet dræbt, men protesterne fortsætter ufortrødent i Iran

Men i en iransk avis slår en topembedsmand en langt mere forsonende tone an. Ali Larijani, som er en af Irans øverste leder, Ali Khameneis, nærmeste rådgiver, siger i et interview, at “stivhed” ikke er det rette svar på protesterne.

Ali Larijani lægger i stedet op til at slække på Irans strenge regler for kvinders påklædning.

– Hvis 50 procent af dit lands kvinder ikke går med fuld hijab, burde politiet ikke blande sig, siger han blandt andet i interviewet.

Sådan begyndte oprøret

13. september rejste Mahsa Amini fra det nordvestlige Iran til Teheran for at besøge sin familie. Men i hovedstaden blev hun anholdt af det iranske moralpoliti. De mente, at hendes tørklæde sad forkert og tog hende med til et detentionscenter.

Myndighederne siger, at Mahsa Amini fik et hjerteanfald i detentionen og har fremlagt overvågningsvideoer, der skal bevise det. Men øjenvidner siger, at hun fik tæsk og hovedskader på vejen til centeret.

Uanset hvad ramte sagen en blottet nerve. Efter tre dage i koma døde Mahsa Amini, og kort tid efter begyndte de første demonstrationer i den kurdiske provinshovedstad, Sanandaj, og i Teheran.

De følgende dage kom stadig flere byer med, og resten af verden så måbende til, mens iranske kvinder brændte deres tørklæder og klippede deres hår af. I gaderne gjaldede det feministiske kampråb: “Kvinde, liv, frihed”.

Som så ofte før i Iran gik der ikke lang tid før slagord mod Irans øverste leder begyndte at blande sig i koret: “Død over diktatoren”, “Død over Khamenei”.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies