Seneste Danmarksnyheder

Ny undersøgelse peger på eksplosion i mængden af hadtale på Twitter: ‘Det bliver en mere ubehagelig platform at være på’

Ifølge undersøgelsen steg mængden af nedsættende bemærkninger om homoseksuelle mænd ligeledes med knap 60 procent, mens antisemitiske opslag voksede med 61 procent i løbet af de to første uger af Musks ejerskab.

Og det er langt fra overraskende, siger en ekspert.

Tre årsager til stigning

Flere forskere kalder udviklingen på Twitter bekymrende og påpeger ifølge New York Times, at man aldrig før har set så dramatisk en stigning i hadtale, problematisk indhold og tidligere forbudte profiler på så kort tid på en mainstream platform.

Og det er der tre overordnede årsager til, vurderer Maia Kahlke Lorentzen, rådgiver hos virksomheden Cybernauterne og specialist i sociale medier.

Den første årsag handler om de signaler, som Elon Musk sendte op til overtagelsen af det store sociale medie ved at give udtryk for, at en række personer uretmæssigt var blevet fjernet fra platformen, mener hun.

– Og han har snakket med en række nærmest højreradikale influencere på Twitter, der har brokket sig over, hvad de ser som et angreb på ytringsfriheden. Blandt andet fordi folk er blevet fjernet fra platformen for hadtale.

– Det har signaleret, at han synes, det skal laves om, og der skal være tale om en ytringsfrihedsplatform. Det vil sige en platform, hvor man ikke fjerner lige så meget for eksempel hadefuldt indhold.

– Dermed signalerer han til nogle folk: Nu må I gerne, siger Maia Kahlke Lorentzen.

– Det skyldes selvfølgelig også, at han har skåret dybt i moderationsstabene, siger rådgiveren med henvisning til, at Twitters medarbejderstab i sidste måned blev halveret som følge af fyringer, fritstillinger og opsigelser.

Den tredje årsag er i Maia Kahlke Lorentzens øjne beslutningen fra verdens rigeste mand om igen at give adgang til personer, som tidligere har fået lukket deres konti – herunder personer, der er blevet udelukket for hadtale.

– Når man har en cocktail med de ingredienser, kan det ikke rigtig overraske med en stigning i hadtale.

En mere ubehagelig platform

Den seneste udvikling resulterer i en platform, som er mere usikker for minoritetspersoner, siger Maia Kahlke Lorentzen.

– Det bliver en mere en mere ubehagelig platform, hvor man i højere grad skal se på hadtale i sit feed, siger specialisten, der peger på, at hun oplever flere brugere, som lukker ned for interaktioner med personer, som de ikke selv følger.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies