Seneste Danmarksnyheder

Ny slankemedicin har taget USA med storm og solgt for milliarder, men produkter møder også kritik

Salget er eksploderet

Salget af Novo Nordisks to produkter er eksploderet i USA, hvor op mod 70 procent af amerikanerne er enten overvægtige eller kæmper med fedme. TikTok er oversvømmet med videoer med folks forvandling under #myozempicjourney.

Berømtheder har pludselig smallere talje fra den ene røde løber til den anden. Og verdens rigeste mand, Elon Musk, har tweetet, at hans vægttab skyldes Novos medicin og faste.

I USA er det svært at undgå Novos ørehænger af en reklame, når man tænder sit tv.

Musikjinglen “oh-oh-oh-Ozempic” er baseret på 1970’er hittet “Magic”, og den skal sælge Novos diabetesmedicin Ozempic, hvor det bliver understreget, at medicinen har en slankende effekt. Da Ozempic kom på markedet som diabetesmedicin i 2018, blev det hurtigt bemærket, at diabetespatienter tabte sig.

På trods af fængende reklamer er lægemidlet dog ikke blevet modtaget uden skepsis i USA. Læger og andre fagpersoner har udtryk deres betænkeligheder omkring ting som slankemedicinens høje pris, risikoen for at miste effekten, når man ikke længere tager medicinen, samt risiko for bivirkninger på den lange bane.

Wegovy blev født

Et klinisk forsøg, betalt af Novo Nordisk, blev offentliggjort i New England Journal of Medicine sidste år. Det testede Ozempics aktivstof, semaglutide,- men i en højere dosis. Et stof, der i store træk mindsker appetitten.

2.000 patienter i 16 lande fik ugentligt indsprøjtninger under huden med semaglutide – eller et placebo-middel – i en periode over 68 uger. De, der fik semaglutide, tabte i gennemsnit 15 procent af deres kropsvægt, mens placebo-forsøgspersonerne tabte 2,4 procent.

Det førte til fedmemidlet Wegovy, som blev godkendt til det amerikanske marked i juni sidste år til patienter med en BMI på omkring 30. Så diabetesmidlet Ozempic og fedmemidlet Wegovy er altså baseret på samme stof, men i forskellig dosis.

Mange amerikanske sygeforsikringsselskaber giver betydelige tilskud til Ozempic, men i mindre grad til fedme-midlet, Wegovy, der kan koste mellem 1.000-1.500 dollars ud af egen lomme om måneden.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies