Seneste Danmarksnyheder

Ny israelsk regering på vej: Racismedømt, bevæbnet politiker står til at blive sikkerhedsminister

Men Benjamin Netanyahu insisterer på, at hverken arabiske israelere eller andre minoriteter har grund til at bekymre sig over, at han har indgået en alliance med højrefløjen.

– De slutter sig til mig. Jeg slutter mig ikke til dem. Jeg kommer til at have begge hænder bestemt på rattet. Jeg vil ikke lade nogen gøre noget ved LGBT eller nægte vores arabiske statsborgere deres rettigheder eller noget i den dur – det kommer ikke til at ske, sagde han i sidste uge i et interview med amerikanske NPR.

Et blodigt år på Vestbredden

Det er dog ikke alle, der er overbevist.

Avisen Financial Times peger på en video, der skabte forargelse i Israel i slutningen af november, få dage efter det stod klart, at Itamar Ben-Gvir stod til at blive sikkerhedsminister i en kommende regering.

Her blev en israelsk soldat filmet, mens han lagde en venstrefløjsaktivist ned og slog ham i hovedet. I samme ombæring blev hans kollega optaget, mens han advarede andre israelske aktivister mod at vise deres støtte til palæstinenserne på Vestbredden:

– Ben-Gvir kommer til at få styr på tingene her, lød det fra soldaten, som endte med at få seks dage bag tremmer.

Det forgange år har været et ganske blodigt et af slagsen på Vestbredden. Her peger de officielle tal på, at 150 palæstinensere og 31 israelere er blevet dræbt indtil videre i år, hvilket gør 2022 til det blodigste år siden 2006, beretter nyhedsbureauet AP.

Israel siger, at de fleste af de dræbte palæstinensere har været militante, men også tilfældige og stenkastende unge er blevet dræbt, skriver AP.

Netanyahus alliancepartnere er stærke støtter af de jødiske bosættere på den besatte vestbred. Herunder i byen Hebron, hvor volden er taget til siden valget, skriver BBC, der beretter, at valgsejren har styrket den hårde kerne af ultranationalister i den israelske bosætterbevægelse i blandt andet Hebron.

Da BBC besøgte byen for at interviewe palæstinensere om udviklingen, blev interviewet afbrudt, da israelske bosættere stormede ind i familiens have.

I videoen ses faderen, Yasser Abu Markhiya, blive sparket af en bosætter, der efterfølgende guides væk af israelske soldater. Han giver en af soldaterne hånden, inden han kører væk i sin bil.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies