Seneste Danmarksnyheder

Norsk politi aflyser kæmpe minde-arrangement: ‘Vi kan ikke garantere for sikkerheden’

Tusindvis af mennesker var i dag klar til at gå på gaden i den norske hovedstad Oslo for at sættes fokus på mangfoldighed og kærlighed og for at sende tanker til de to ofre, der i weekenden mistede livet, da en mand skød mod flere mennesker centralt i byen.

Men de må altså blive hjemmet.

For arrangementet er nu blevet aflyst efter en kraftig opfordring fra politiet, der med egne ord simpelthen ikke kunne garantere for sikkerheden til begivenheden, som Oslo Pride stod bag.

Inden det hele blev aflyst, sagde Martin Strand, der har en ledende stilling i Oslos politi, sådan her:

– Det har udviklet sig til en meget stor fest. Vi anbefaler, at det ikke gennemføres (…) Vi kan ikke garantere for sikkerheden.

I går var der sørgegudstjeneste i Oslo. Kronprinsesse Mette-Marit var blandt deltagerne. (Foto: JAVAD PARSA © Ritzau Scanpix)

Og den anbefaling har arrangørerne valgt at lytte til. Der bliver hverken taler eller musik fra Rådhuspladsen i Oslo i dag. Scenen på pladsen er blevet pillet ned.

Trusselsniveauet er fortsat ‘ekstraordinært’

Efter arrangørerne meldte ud, at det hele er aflyst, er politiet blevet noget mere klare i spyttet om, hvorfor de pludselig kom med den kraftige opfordring.

Ifølge det norske medie NRK har politiet oplyst, at det blandt andet skyldes, at der lige nu mangler overblik over flere personer i et bestemt miljø. Hvad der konkret menes med det er dog endnu uvist, ifølge NRK.

En 42-årig mand er i politiets varetægt efter angrebet i weekenden. Han er sigtet for drab og terror – og sårede 21 mennesker ved angrebet. Den terrorsigtede har indtil nu nægtet at udtale sig.

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, har hævet trusselsniveauet fra ‘ordinær’ til ‘ekstraordinært‘ efter angrebet i weekenden.

‘LGBT+-miljøer er en del af fjendebilledet’

I en pressemeddelelse fra politiet fremgår det også, at andre oplysninger fra PST var afgørende for, at politiet pludselig ikke mente, at de kunne garantere for sikkerheden, hvis arrangementet her til aften blev gennemført som planlagt.

– På baggrund af oplysninger fra PST, og fordi LGBT+-miljøet er en del af fjendebilledet hos ekstreme islamister, er det politiets klare anbefaling, at aftenens Pride-arrangement i Oslo udsættes og at andre eventuelle Pride-arrangementer andre stedet i landet anses for udsat indtil nu, står der i en pressemeddelelse fra politidirektør Benedicte Bjørnland, der kom ud i løbet af eftermiddagen.

I lørdags var det planen, at Oslo Pride skulle indtage byens gader, men skyderiet i nattelivet satte en stopper for den årlige begivenhed.

– Vi er snart stolte og synlige igen, men lige præcis i dag skal vi holde pride-markeringen hjemmefra, lød det i en udtalelse fra arrangørerne.

Siden har indbyggerne i Oslo langt blomster i massevis foran de barer, hvor angrebet fandt sted.

En journalist fra NRK, Olav Rønneberg, var selv på vej på værtshus, da han blev øjenvidne til angrebet. Her fortæller han om, hvad han oplevede.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies