Seneste Danmarksnyheder

Nordirland står uden ministre og skal til valg igen – men et nyvalg løser næppe problemet

Protokollen er en af de mest ømtålige dele af den skilsmisseaftale, som den britiske regering indgik med EU-landene efter flere år lange og højspændte brexit-forhandlinger med London.

Målet med protokollen er at sikre, at der ikke kommer en ny hård grænse mellem Nordirland – der forlod EU-samarbejdet sammen med England, Wales og Skotland – og så nabolandet Irland, som fortsat er en del af EU.

I flere årtier var den irske ø nemlig præget af en voldsom og blodig konflikt, som først blev afsluttet med Langfredagsaftalen i 1998.

For at undgå nye grænseposter på tværs af øen, der kunne få striden til at blusse op på ny, blev det i stedet besluttet at indføre en de facto-grænse gennem Det Irske Hav, der adskiller Nordirland fra England, Skotland og Wales.

Nordirerne skulle som de eneste blive ved med at følge en lang række af EU’s regler og forblive en del af det indre marked for varer.

Og det blev samtidig besluttet, at varer fra England, Skotland og Wales skal kontrolleres, når de ankommer til den nordirske grænse. Ellers kan de bare frit flyde ind i EU’s indre marked, uden at de nødvendigvis lever op til de krav, som medlemslandene stiller til eksempelvis madvarer som mælk, fisk og æg samt medicin.

Kilder: DR og BBC

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies