Seneste Danmarksnyheder

Nigeria vil kunne retsforfølge danske soldater for skyderi i Guineabugten

‘Absolut ingen – heller ikke Nigeria – har interesse i det her’

Nigeria har ikke tidligere retsforfulgt andre nationer som for eksempel har affyret varselsskud mod formodede pirater.

Derfor er det en ny linje fra Nigeria, siger Katja Lindskov Jacobsen, der er seniorforsker i maritim sikkerhed og pirateri ved Københavns Universitet.

Hun tvivler på, at hverken Nigeria eller Danmark er interesseret i, at antipirat-indsatsen ender i et juridisk slagsmål.

– Ingen har interesse i at føre det ud i livet. Det vil danne præcedens, og så kan andre nationer som for eksempel Italien heller ikke udføre antipirateri Guineabugten uden at risikere med at ende med et krav om retsforfølgelse, siger seniorforskeren.

Samme melding kommer fra DR’s Afrika-korrespondent, Søren Bendixen:

– Hvis Nigeria virkelig ville gennemtvinge det her, kan man være stensikker på, at der ikke er andre lande, der vil hjælpe med at bekæmpe pirateriet ud for Nigerias kyst, og det er man bestemt ikke interesseret i.

Når Nigeria alligevel er endt med sådan en udmelding til Weekendavisen, skyldes det formentlig, at Nigeria har været frustreret over hændelsen nær dets farvand og processen bagefter, vurderer seniorforsker Katja Lindskov Jacobsen.

DR’s Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, har samme vurdering:

– Der er mest af alt frustration over ikke at være blevet hørt. Selvom der er tale om en nigeriansk statsborger, er sagen foregået hen over hovedet på Nigeria, siger han.

Nigeria: Vi har krævet ham udleveret siden maj

Den benamputerede mand var først sigtet for drabsforsøg, men den danske anklagemyndighed mener ikke, at manden rent faktisk skød mod de danske soldater.

Derfor er han nu tiltalt for at have været ombord på den formodede piratbåd og have bragt andres liv i fare.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies