Seneste Danmarksnyheder

New York erklærer nødsituation efter fund af polio i spildevand

I USA har New Yorks guvernør, Kathy Hochul, erklæret nødsituation i forsøget på at bekæmpe den lammende sygdom Polio.

Man har nemlig fundet af spor af poliovirus i spildevandet i flere områder i den amerikanske stat, herunder i New York City.

Newyorkere, der ikke er vaccineret mod sygdommen, der især rammer børn og unge, bør straks lade sig vaccinere, lyder anbefalingen fra byens sundhedsdirektør, Mary Bassett, ifølge CNBC.

– Når det gælder polio, kan vi ganske enkelt ikke tage chancen, siger hun.

– Jeg opfordrer newyorkerne til ikke at acceptere nogen risiko, siger Mary Bassett.

Mand indlagt med lammelser

Myndighederne i New York begyndte at lede efter polio i spildevandet, efter at en uvaccineret voksen mand i juli blev indlagt med lammelser på grund af polio.

– Det er ret alvorligt, siger Mogens Folkmann Andersen, presse- og analyseansvarlig i Polioforeningen i Danmark.

– Både fordi New York er en stor metropol, hvor der kommer mennesker fra hele verden, men også fordi de har en så lav vaccinationsrate, siger han.

I nogle af New Yorks bydele er kun 37 procent af børnene vaccineret mod virussygdommen, der kan medføre varige og invaliderende lammelser, skriver CNBC.

Herhjemme er omkring 95 procent af børnene, der er født i årgangene siden 2015, polio-vaccineret. Den eneste kur mod polio er vaccination.

Udbrud i krige

Sygdommen findes i dag i Pakistan og Afghanistan, mens den er udryddet i det meste af verden.

Nye udbrud er dog set i områder, hvor det kan være svært at holde en god hygiejne. Der har således både været polioudbrud i forbindelse med borgerkrigen i Syrien og med krigen i Ukraine i 2015.

Ifølge Mogens Folkmann Andersen fra Polioforeningen er der ikke stor risiko, for at polio spreder sig fra udbruddet i New York til Danmark.

– Risikoen er formentligt relativt begrænset, i og med at vi har en relativ høj vaccinationsgrad, siger han,

Han mener heller ikke, at man skal afholde sig fra at rejse til den amerikanske storby.

– Nej, det ville jeg ikke gøre. I hvert fald ikke, hvis man er vaccineret. Men er man ikke vaccineret, skal man måske først omkring lægen og få en vaccination, siger Mogens Folkmann Andersen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies