Seneste Danmarksnyheder

NEKROLOG Dronning Elizabeth – pligten kom frem for alt

Dronning Elizabeth udførte cirka 430 opgaver på et år, herunder taler, audienser, åbning af begivenheder, indvielse af bygninger og afsløring af mindeplader. Hun holdt havefester på Buckingham for over 1,5 millioner gæster. Og hun indførte en ”royal walkabout”, hvor hun ville hilse på og møde så mange almindelige mennesker som muligt, ikke kun officielle repræsentanter. Til sin 80-års fødselsdag holdt hun en frokost for de englændere, der fyldte 80 den samme dag som hun.

Hver dag gennemtrævlede hun de store britiske aviser, læste otte-ti af de mange hundreder breve, hun modtog dagligt. Hun holdt troligt tirsdagsmøder med de siddende premierministre og læste alt, hvad der var i den såkaldte ”røde kasse”, som regeringen sendte hende med vigtige papirer.Da hun i oktober 2021 blev indlagt ganske kort til observation og efterfølgende af sine læger blev beordret ro i 14 dage, blev der sågar lavet en artikel på BBC, hvor man listede hendes officielle opgaver i oktober op frem til indlæggelsen – den 95-årige dronning havde 10 arbejdsdage, de fleste med personligt fremmøde.

Briterne så deres monark dybt berørt, da prins Philip døde

Hun kunne virke kølig, når hun viste sig i offentligheden, og måske var hun det af og til også.

Hendes egen søn, prins Charles, har beskrevet, hvor svær hun var at snakke med, og af flere kommentatorer blev hun kaldt den ”ukendte dronning”, fordi hun sjældent fortalte om sig selv og sine inderste følelser.

Alligevel strømmede sympatien over hende, da hendes ægtemand gennem næsten 74 år døde, kort inden prins Philips 100-års fødselsdag. Dronningen viste sig ikke offentligt før til selve begravelsen, der på grund af coronapandemien og restriktionerne var meget neddæmpet.

Men billederne af den sørgende sortklædte dronning med mundbindet, der på grund af coronapandemien sad helt alene og stirrede som forstenet på kisten, gjorde et stort indtryk på befolkningen. På prins Philips kiste var en buket med liljer og en seddel, der var underskrevet ” In loving memory, Lilibet” – det kælenavn, som Philip som den eneste siden hendes barndom brugte om sin hustru. Med prins Philips død mistede Elizabeth med egne ord sin styrke og sit holdepunkt, men hun fortsatte sit arbejde pligtskyldigt derefter.

En overraskende vittig dronning

For mange vil det sikkert komme som en overraskelse, men faktisk var dronning Elizabeth ganske vittig.

Engang, da dronningen skulle åbne en fabrik, var flere personligheder fra lokalområdet inviteret. De fik små badges med navn og titel, og da hun nåede frem til trampolinspringeren Anthony Graham, konstaterede hun tørt, at hendes børnebørn havde prøvet at hoppe på trampolin flere gange, men det havde hun ikke selv – endnu.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies