Siden blev han idømt to og et halvt års fængsel i en fangelejr øst for Moskva, og i marts fulgte så en tillægsstraf på ni års fængsel for bedrageri og foragt for retten – anklager, som Navalnyj har kaldt politisk motiveret og et forsøg på at holde ham bag tremmer, beretter The Guardian.
Risikoen for at oppositionslederen nu bliver likvideret, skal ses i lyset af krigen i Ukraine og de sanktioner, invasionen har medført mod Rusland, siger Flemming Splidsboel.
Truslen om sanktioner har nemlig muligvis holdt Rusland tilbage fra “at skille sig af med Navalnyj”, siger seniorforskeren.
– Nu kan man sige, at der er så mange sanktioner, at de måske tænker ‘hvad kan der komme ekstra, som der ikke allerede er kommet?’ Det kan betyde, at omkostningerne vil være relativt små for dem, siger Flemming Splidsboel, der peger på, at det russiske styre ville have flere ting at vinde ved at slå oppositionslederen ihjel.
– De vil komme af med Navalnyj, hvilket styret allerede har prøvet en gang, siger seniorforskeren med henvisning til attentatforsøget for to år siden.
– Og så kunne der selvfølgelig være en risiko for, at hvis der kommer intern uro i Rusland på grund af krigen og sanktionerne, så ville Navalnyj måske være den, der mest oplagt kunne samle folk omkring modstand mod styret.
Har fortsat sin kritik
Selvom Aleksej Navalyj har siddet fængslet i mere end 500 dage, har han fortsat med at modarbejde Putin-regeringen, påpeger Flemming Splidsboel.
Herunder gennem sine støtter, der både skriver og giver interviews på hans vegne.
– Og så har han haft mulighed for at kommunikere – blandt andet via sin advokat. Og det er så det, man med overflytningen til et andet fængsel fra styrets side måske håber på at begrænse, siger seniorforskeren, der peger på, at oppositionslederen blandt andet har kritiseret invasionen af Ukraine.