Seneste Danmarksnyheder

Næsten 100 procent i flere ukrainske regioner stemmer ‘da’ til Rusland: ‘Det er en farce’

I det østlige og sydøstlige Ukraine er de første resultater kommet efter en række såkaldte “afstemninger”.

I de primært russisk kontrollerede regioner Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson skulle indbyggerne indtil i går stemme om, hvorvidt områderne skal tilslutte sig Rusland.

Afstemningerne blev iværksat af de prorussiske separatister i områderne og foregik kun de steder, hvor russerne er i kontrol.

Og ifølge russiske statsmedier, så er der tale om en ”næsten entydig støtte til Rusland”.

Statsmedierne skriver ifølge BBC, at i eksempelvis Donetsk og Luhansk har 99 procent stemt ’ja’ til at tilslutte sig Rusland.

Tidligere tirsdag blev det også oplyst, at de prorussiske myndigheder havde erklæret sejr i de øvrige regioner, Kherson og Zaporizjzja i sydøst, efter et ligeledes overvældende ja til russisk annektering.

Ukraine, Vesten og en række andre lande, deriblandt Kazakhstan, har afvist at anerkende afstemningerne, og uafhængige valgobservatører har heller ikke haft adgang til valgstederne.

Og ifølge BBC har Kina, der historisk set har været russernes allierede, heller ikke anerkendt resultatet.

– Alle landes suverænitet og territorielle integritet skal respekteres, lød det fra det kinesiske udenrigsministeriums talsperson, Wang Wenbin, da denne blev spurgt ind til afstemningerne.

‘En farce af besætterne’

Afstemningerne var også et centralt emne i den ukrainske præsident Zelenskyjs natlige tale til folket.

– Den farce, som besætterne kalder afstemninger, er alt sammen forberedelse til at annektere endnu mere ukrainsk territorie, sagde han og fortalte, at han havde deltaget i et møde i FN’s sikkerhedsråd.

Her opfordrede han medlemmerne til at ”stoppe ham, der sætter sig selv op imod alle andre i verden”, med reference til Ruslands præsident Putin.

– Det er stadig muligt. Men jeg understregede, at hvis Rusland implementerer endnu et Krim-scenarie og forsøger at annektere Ukrainsk territorie, så har vi intet at tale med ham om.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies