Seneste Danmarksnyheder

Mystisk bannermand kritiserer landets top på bro i Beijing

For det første går kritikken direkte mod toppen af partiet og generalsekretæren for Kinas kommunistparti, Xi Jinping.

For det andet er bannerne kommet op i Beijing, der ifølge Philip Roin er en af de mest overvågede og kontrollerede byer i Kina.

Og for det tredje begynder det kommunistiske partis kongres i netop Beijing på søndag, hvor 2.300 delegerede fra hele Kina er samlet i hovedstaden. Her skal den næste femårsplan for Kina vedtages, og partiets nye ledelse skal udpeges – heriblandt også Xi Jinping.

Stor utilfredshed med styrets coronapolitik

Ikke nok med at bannerne er blevet set af trafikanterne i Beijing, så har budskabet også spredt sig som en steppebrand på det kinesiske internet, fortæller Philip Roin.

– Det er blevet delt i sådan en grad, at styret har censureret ord som Beijing, bro, helt, modig og sætningen “jeg så, hvad der skete”. Manden, der angiveligt satte begge bannere op, er blandt befolkningen blevet døbt bannermanden, og det ord er også censureret, fortæller Philip Roin.

Utilfredsheden i Kina skyldes primært de massive lockdowns, som rammer rigtig mange kinesiske byer. På grund af myndighedernes nultolerance angående covid-19 kan en by lukkes ned, hvis der blot er ét coronatilfælde. Ifølge CNN er mere end 300 millioner personer ramt af lockdowns alene i den forgangne måned.

Philip Roin, der netop nu selv sidder i karantæne, fortæller, at det kinesiske styre blandt andet holder fast i sin hårde coronapolitik, fordi styret er stolt over, hvordan man i de to forgange år er lykkedes med at bremse virussen ved Kinas grænser.

Desuden skyldes det, at mange ældre kinesere ikke er vaccineret tilstrækkeligt, så man risikerer masseindlæggelser af ældre, hvilket sundhedssystemet ikke er gearet til.

Men den fortsatte nul-covid-politik med rullende nedlukninger og indespærringer har skabt udbredt utilfredshed med regeringens politik, og det har gjort episoder som den med bannermanden i Beijing til folkesager i Kina, fortæller han.

Risikerer lang straf

Den såkaldte bannermand, der satte bannerne op forklædt som vejarbejder, er allerede anholdt af myndighederne, men hans identitet er stadig ukendt for offentligheden.

Ifølge Philip Roin er gætterierne på internettet i fuld gang om, hvem han er. Både hos dem, der via VPN har adgang til vestlige sociale medier, men også på det censurerede kinesiske internet, hvor brugerne omskriver sætninger og ord for at komme uden om kinesisk censur.

Stor tvivl er der dog ikke om, at bannerhændelsen vil få konsekvenser.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies