Seneste Danmarksnyheder

Moon-bevægelsen spøger i japansk regeringskrise

Det har været en skidt måned for den japanske regering og premierminister Fumio Kishida.

I går meddelte hans indenrigsminister, Terada Minoru, at han trak sig fra posten efter afsløringer om rod i hans kampagnefinansiering, hvor der blandt andet var modtaget støtte fra en død person.

Minoru er den tredje minister i regeringen, der har sagt op på bare en måned. Både ministeren for økonomisk sikkerhed, Daishiro Yamagiwa, og justitsminister Yasuhiro Hanashi, har inden for den seneste måned afleveret deres opsigelser.

Dermed fortsætter problemerne for premierminister Kishida, som kun 30 procent af japanerne støtter ifølge en meningsmåling fra weekenden, skriver Reuters.

Problemerne startede for alvor, da den tidligere premierminister Shinzo Abe blev skudt 8. juli. For her begyndte den religiøse bevægelse, Moon-bevægelsen, at spøge i regeringskulisserne.

Drabet på Abe

Efter Abe blev skudt under et politisk arrangement, var der kritik af sikkerheden omkring den tidligere premierminister.

Gerningmanden bag drabet forklarede, at han skød Shinzo Abe, fordi hans mor var blevet ruineret af den religiøse Moon-bevægelse – også kaldet Unification Church – og manden var overbevist om, at Shinzo Abe var involveret og havde forbindelser til bevægelsen.

Der blev efterfølgende iværksat en undersøgelse af Moon-bevægelsens bånd til japanske politikere, selvom Kishida ellers var modstander af det i begyndelsen.

Forbindelser til minister

Den 17. oktober undskyldte premierminister Kishida, da undersøgelsens konklusioner kom frem, og han sagde, at han havde bedt alle partiets politikere om at bryde med bevægelsen.

Han anerkendte de mange japanere, der er blevet udsat for økonomisk svindel af Moon-bevægelsen og understregede desuden, at han ikke selv havde forbindelser til bevægelsen.

Han fik dog stadig kritik for at være for langsom til at gøre noget ved sin minister Yamagiwa, der selv trak sig som minister den 24. oktober. Mange japanere følte, at Kishida burde have fyret ham lige efter afsløringerne om de religiøse forbindelser.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies