Seneste Danmarksnyheder

Mindst 64 anholdt under EuroPride i Serbien: ‘Det er langt fra de prides, jeg har været til i Danmark’

Netop den modstand var til at mærke i går, fortæller Mariya Staugaard, der er kommunikationsmedarbejder for Copenhagen Pride.

– Det virkede som en historisk begivenhed, særligt efter den modstand, der har været de seneste uger. Det kunne man helt sikkert godt mærke. Der var en stolthed og kampgejst i paraden, men priden bar også stærkt præg af, at der var optøjer i byen. Det var meget langt fra de prides, jeg har været til i Danmark og i udlandet, siger hun.

Mariya Staugaard er kommunikationsmedarbejder for Copenhagen Pride og deltog til EuroPride i Serbien. (Foto: Liv Rossander)

Antidemonstranter kastede med flasker

Udover at EuroPride havde hyret et privat sikkerhedsfirma, var politiet massivt til stede for at beskytte deltagerne, fortæller Mariya Staugaard.

Der var opstillet checkpoints, inden deltagerne kunne komme ind i det afspærrede paradeområde, som blev beskyttet af politiet.

– Længere væk kunne vi se en gruppe, der kom med tilråb. Det lykkedes også for en lille gruppe religiøse moddemonstranter at komme ind i det afspærrede område, men politiet fik dem hurtigt ud igen, fortæller hun.

Selvom der ikke opstod konfrontationer mellem pridens deltagere og moddemonstranter i forbindelse med priden, blev flere end 64 anholdt. Det oplyser lokale medier ifølge The Guardian.

De 64 anholdte var moddemonstranter, og ti politifolk blev såret i løbet af dagen, oplyser Serbiens premierminister, Ana Brnabic. Hun fortalte også, at hun er stolt over, at dagen endte forholdsvist roligt.

Premierministeren er i øvrigt lesbisk og har støttet gennemførslen af paraden.

Desuden blev der fra moddemonstranterne kastet med flasker og røgbomber efter politifolk, og der blev ødelagt flere biler. Da paraden passerede en kirke, begyndte kirkeklokkerne at ringe, mens andre sang kirkesalmer, oplyser det lokale medie N1.

Der fortælles det også, at over 5.000 betjente var til stede.

Paraden var ifølge Mariya Staugaard cirka 600 meter lang og tog en times tid at gå. Selvom modstanden har været stor, så fortæller hun, at der var enkelte lejligheder, der havde regnbueflag i vinduerne.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies