Seneste Danmarksnyheder

Militæranalytiker: Putin kan snart være tvunget til ny mobilisering af soldater

Ifølge Astra, et kollektiv af russiske journalister, der er kritiske over for Putin-styret, er omkring 300 russiske soldater fængslet af deres egen side i kælderen af det lokale kulturhus i byen Zaitsev i Luhansk. Mediet har angiveligt registreret otte af den slags fængsler.

Det har ikke været muligt for DR at bekræfte oplysningerne, men de bakkes op af pårørende til soldaterne.

– De får hverken mad eller vand. De kan komme på toilettet to gange om dagen. De bliver truet med at blive skudt, hvis de ikke tager til fronten, skriver en søster til en af soldaterne i en kommentar på nettet til sin lokale guvernør.

Mødre: Tør du se os i øjnene, Putin?

Forholdene har fået græsrodsorganisationen Rådet for Mødre og Hustruer, der har mænd i den russiske hær, til at kræve et møde med den russiske præsident.

Putin har dog valgt at mødes med en anden gruppe mødre, når Rusland i slutningen af denne måned fejrer mors dag.

Det falder ikke i god jord hos rådets talsmand, Olga Tsukanova.

– Vladimir, er du en mand eller hvad? spørger hun i en video på Telegram ifølge det uafhængige og regeringskritiske russiske medie Meduza.

Olga Tsukanova fra Rådet for Mødre og Hustruer anklager præsident Putin for ikke at ville mødes med kritiske soldater-pårørende. (Foto: © Skærmbillede Telegram)

– Tør du se os i øjnene? Ved et åbent møde med kvinder, der ikke er håndplukket for dig?

Samtidig diskuterer russiske medier behovet for en yderligere mobilisering. Men indtil videre afvises det af forsvarsministeriet.

Spørgsmålet er også, om man er i stand til det, lyder det i en vurdering fra den amerikanske tænketak, Institute for the Study of War.

– Udbredte rapporter om mobiliserede mænd, der er nødt til at købe deres eget udstyr, sove udendørs eller i telte uden varme, mens de stadig befinder sig på træningsstedet, og som modtager ingen eller mangelfuld træning, tyder på, at det russiske forsvarsministerium er uforberedt på at håndtere fremtidige runder af en delvis mobilisering eller i det hele taget sørge for dem, der i øjeblikket er indkaldt, skriver tænketanken.

Skjult mobilisering fortsætter

Når styret tøver med at indkalde flere, er det ikke tilfældigt, mener Anders Puck Nielsen.

– De vil gerne undgå at lave mere mobilisering. Det er ud fra en bekymring for, hvordan den russiske befolkning tager det her. Dybest set stoler de ikke på befolkningens entusiasme for krigen, siger han.

I stedet fortsætter hverveindsatsen, blandt andet blandt fængelsesindsatte, der lokkes med amnesti, hvis de melder sig til krigen.

– Den skjulte mobilisereing kører stadigvæk. Officielt er det frivillige, der melder sig, men mange af dem er folk, der står i en rigtig svær situation, fortæller Anders Puck Nielsen.

Antallet af indsatte er angiveligt faldet med 23.000, siden den private hær Wagnergruppen begyndte at rekruttere i fængslerne, rapporterer det russiske medie Mediazone.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies