Seneste Danmarksnyheder

Militæranalytiker: Ordre om russisk tilbagetog fra Kherson er et ‘drømmescenarie’ for ukrainerne

Ukrainsk tålmodighed har givet pote

Dermed høster det ukrainske forsvar frugterne af en nøje tilrettelagt operation, hvor man langsomt har afskåret forsyningslinjerne til styrkerne på den vestlige bred af Dnipro-floden og i Kherson.

– Den operative tålmodighed, ukrainerne har udvist, har tilsyneladende båret frugt. Det ser ud til, at det er lykkedes for dem at presse russerne til et tilbagetog uden selv at lide alt for store tab, fortæller Claus Mathiesen.

Ukrainske tropper har gjort god brug af droner i kampene om Kherson. Her ses en gruppe kontrollere en. (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE, Ritzau Scanpix)

– Hvis man var gået i hårde konfrontationer med russerne, så havde tabene været betydeligt større. I stedet har man ret smart afskåret kamppladsen. Sprængt broer og andre ting, der har gjort, at russernes situation ovre på den vestlige side af Dnipro-floden er blevet umuliggjort ud fra et militært perspektiv – medmindre man ville kæmpe til sidste mand.

Og det ser det altså ud til, at russerne trods alt ikke har. I stedet forsøger man at trække tropper ud for at bruge dem andre steder på fronten.

Den russiske general Sergei Surovikin siger, at tilbagetrækningen skyldes logistiske udfordringer, der besværliggjorde forsvaret af byen.

– Kherson kan ikke blive fuldt forsynet og fungere. Vi vil redde liv for vores militær, siger Surovikin ifølge The Guardian.

Lader ukrainerne sig friste, mens russerne graver sig ned?

Nu vil russerne i stedet se, om de i løbet af vinteren kan høste sejre uden for den regulære slagmark, mener Claus Mathiesen.

– Det tyder på, at de nu er ved at lægge sig fast på en strategi, hvor de hen over vinteren forsvarer de områder, de har erobret.

– Og så i stedet forsøge at gøre livet surt for ukrainerne ved at sætte stort set alt infrastruktur ud af spillet, så vinteren bliver svær for den ukrainske befolkning og det ukrainske militær, siger han.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies