Seneste Danmarksnyheder

Mette Frederiksen om gaslæk: Det kan ikke udelukkes at være sabotage

Forsyningssikkerhed uændret

Energiforsyningen i Europa har været under stort fokus, siden Rusland i februar invaderede Ukraine.

Mange europæiske lande har i lang tid importeret store mængder naturgas og olie fra Rusland, og i forbindelse med sanktionerne mod Rusland har energiforsyningen været et åbent spørgsmål.

Umiddelbart ændrer lækkene på Nord Stream-rørene dog ikke på forsyningssikkerheden. Det vurderer Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen, der er til stede sammen med statsministeren i Polen.

– Det her ændrer ikke på den umiddelbare situation omkring forsyningssikkerheden. Gaslagrene i Europa er tæt på fyldte.

– Der til kommer, den aftale vi lavede i Europa i sommer, om at vi skulle spare 15 procent, og det går også den rigtige vej.

Energistyrelsen hæver beredskabet

Nord Stream 1 og 2 fører naturgas fra Rusland til Europa gennem dansk farvand, og der er altså sket tre læk på disse rør inden for kort tid. Også selskabet bag gasrørsledningerne kalder lækkene usædvanlige.

– Ødelæggelserne, der skete samtidigt på samme dag på tre strenge af gasrørledningerne i Nord Stream-systemet, er uden fortilfælde, lyder det i en udtalelse fra firmaet.

Hændelserne har fået Energistyrelsen til at reagere. De har således hævet beredskabet for el- og gassektoren til næsthøjeste niveau.

– Der er et større koordineret myndighed- og beredskabsarbejde i gang, og det betyder, at alle relevante myndigheder indgår i arbejdet nu. Vi ser på det her med allerstørste alvor, fortæller statsminister Mette Frederiksen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies