Seneste Danmarksnyheder

Mette Frederiksen er klar til at granske EU’s statsstøtteregler

EU-landene bliver nødt til at kaste et kritisk blik på de statsstøtteregler, der i dag sætter rammerne for, hvordan de må støtte deres hjemlige virksomheder og industrier.

For verden er under voldsom forandring i disse år, og derfor bliver de europæiske lande i højere grad nødt til at kunne beskytte sig selv og sikre, at de selv kan producere alle de ting, de har brug for.

Det er meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S), efter at den amerikanske regering tidligere på året vedtog en enorm hjælpepakke, som i de kommende år vil pumpe 2.635 milliarder kroner ud i USA’s grønne sektor.

– Det er jo positivt, at der er en amerikansk regering, som ønsker at understøtte den grønne omstilling. Men vi skal selvfølgelig have et øje på, hvad det betyder for den konkurrence- og samhandelssituation, der er mellem USA og EU, sagde hun, da hun her til eftermiddag ankom til EU-topmøde i Bruxelles.

Flere EU-lande mener, der er tale om unfair og konkurrenceforvridende statsstøtte, da den er målrettet virksomheder i USA. Og den franske præsident, Emmanuel Macron, kræver nu “et stærkt svar” fra EU‘s side – herunder også en revision af de nuværende statsstøtte– og konkurrenceregler, så det bliver lettere for medlemslandene at give deres virksomheder en hjælpende økonomisk hånd.

– De seneste år har vist os, hvor skrøbelige tingene er. Når man sender for meget af sin egen produktion væk, så kan man pludselig – eksempelvis hvis der opstår en pandemi – stå i en situation, hvor man ikke kan beskytte sine egne borgere, sagde statsministeren og tilføjede:

– Sikkerheds- og handelspolitik går nu hånd i hånd, så ja – vi kommer til at kigge på europæisk industripolitik, frihandel og statsstøtteregler på en anden måde, end vi i en årrække har været vant til, sagde Mette Frederiksen, der rejste til Bruxelles, efter at hun havde præsenteret sin regering for dronningen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies