Seneste Danmarksnyheder

MeToo-debat raser i Norge efter dansk interview

Ifølge Hilde Rød-Larsen tog den ældre psykiater en lægefaglig rolle på sig, som han udnyttede, da han diagnosticerede hende med en spiseforstyrrelse, første gang han træf hende. Også selvom hun formelt aldrig var hans patient.

– Han inviterede mig senere ind i sin konsultation og spurgte mig, om jeg ville have sex med ham på hans terapibriks, siger Hilde Rød-Larsen, der kalder det et gråzoneforhold, fordi den ældre psykiater ikke formelt var hendes læge.

– Som samfund er vi langt bagefter med at se på, at der findes asymmetrier og magtubalancer, som ikke er formaliserede.

– Det er en af grundene til, at jeg er så glad for, at den her bog nu med forsinkelse har vakt stor debat i Norge. For nu diskuterer det norske fagmiljø inden for psykologer og psykiatere problematikken, siger forfatteren i Deadline.

Udskamning af ofre skal stoppes

Det var først efter noget tid i skriveprocessen, at Hilde Rød-Larsen opdagede, at romanen ’Diamantaftener’ i vid udstrækning var hendes egen historie og hendes eget traume, hun behandlede.

Hun har før nu ikke set sig selv som et offer, fordi det forbindes med at være svag. Og det er skammeligt, mener forfatteren.

– Det gør mig vred, fordi det er en belastning for ofrene. At være offer betyder, at nogen har gjort uret mod en. Det er en personlig belastning, og det er farligt for samfundet, fordi den skam, der er forbundet med at være offer, gør det svært at fortælle om de overgreb, man lider under, siger Hilde Rød-Larsen i Deadline.

I interviewet i Information rettede Hilde Rød Larsen også en skarp kritik mod sit norske forlag Aschehoug, fordi de ikke lancerede romanen som en fortælling med afsæt i forfatterens eget liv.

En kritik, som hun gentog i Deadline.

– Jeg havde meget på hjerte, som jeg godt ville tale om i den norske offentlighed. Det har jeg ikke fået noget hjælp til.

Hun håber, at debatten i Norge fører til selvransagelse blandt fagfolk og mere tryghed for patienter.

– Jeg håber, at der kommer en skærpet bevidsthed blandt fagfolk om det, man kan kalde gråzoneforhold mellem læger og andre mennesker. Og at ofre for forskellige former for brud på lægeetik vil opleve, at det er tryggere og nemmere at indberette.

Tilsyn starter undersøgelse efter anklager

Hilde Rød-Larsens anklager mod den ældre psykiater har ført til, at det norske Helsetilsynet har startet en undersøgelse af sagen.

Til samme medie har den ældre psykiaters advokat udtalt sig på sin klients vegne.

– Han er overbevist om, at han ikke har gjort noget, der berører sundhedsloven eller etiske regler. Det træder kun i kraft, hvis der er et patientforhold, og dette er ikke et patientforhold, siger advokat Halvard Helle.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies